Στην ηχηρή παραδοχή ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, προχώρησε την Τετάρτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ads

Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν ενέκρινε μυστικά τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τον Φεβρουάριο για χρήση εντός του ουκρανικού εδάφους.

Οι πύραυλοι ATACMS συμπεριλήφθηκαν στη συνέχεια σιωπηλά στο πακέτο βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου και τελικά παραδόθηκαν στην Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχη Γκάρον Γκαρν.

«Δεν ανακοινώθηκε ότι παρέχουμε στην Ουκρανία αυτή τη νέα δυνατότητα εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ασφάλεια της Ουκρανίας κατόπιν αιτήματός της», δήλωσε ο ίδιος, παραπέμποντας τις ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση τους στον στρατό της Ουκρανίας.

Ads

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να προβληματιζόταν για την αποστολή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Οι ισχυροί αυτοί πύραυλοι απαιτούν χρόνο και πολύπλοκα εξαρτήματα για την παραγωγή τους. Η Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους ATACMS, βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή και παράγει περίπου 500 πυραύλους ετησίως, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας τον Σεπτέμβριο.

Οι ΗΠΑ εργάστηκαν παρασκηνιακά για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα, οι οποίες περιλάμβαναν την αγορά περισσότερων πυραύλων ATACMS και την πλήρωση των αμερικανικών στρατιωτικών αποθεμάτων.

«Ως αποτέλεσμα, ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε σε αυτή την παροχή του ATACMS, διατηρώντας παράλληλα την τρέχουσα ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταγματάρχης Charlie Dietz.

Σύμφωνα με την εκδοχή των ΗΠΑ, αυτή η κίνηση έγινε ως «απάντηση» μετά την προμήθεια και τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και τις επιθέσεις της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είχαμε προειδοποιήσει τη Ρωσία κατά της απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και κατά της ανανέωσης των επιθέσεών της κατά των πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας», δήλωσε ο Dietz.

«Με τις ανησυχίες μας για την ετοιμότητα να έχουν επιλυθεί, μπορέσαμε να ακολουθήσουμε την προειδοποίησή μας και να παράσχουμε αυτή την ικανότητα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία».

Περισσότεροι από τους πυραύλους αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τετάρτη, αφού ο Μπάιντεν υπογράψει τον νόμο για το πακέτο των 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία μετά από μήνες καθυστερήσεων στο Κογκρέσο.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία την παραλλαγή μεσαίου βεληνεκούς του πυραυλικού συστήματος ATACMS, η οποία μπορεί να φτάσει περίπου τα 100 μίλια, ενώ η έκδοση μεγαλύτερου βεληνεκούς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 190 μίλια.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ ιδιωτικά και δημόσια τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύουν βαθύτερα πίσω από τις ρωσικές γραμμές.