«Πολύ αισιόδοξος» ότι το καθεστώς Καντάφι θα αντιμετωπίσει με επιτυχία την εξέγερση που μαίνεται εδώ και δυο τουλάχιστον μήνες στη Λιβύη, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Σάϊφ αλ Ισλάμ, δευτερότοκος γιος του δικτάτορα της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ στη Λιβύη, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού των ανταρτών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δηλώνει ότι εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του NATO θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές στη χώρα ενώ το ανθρωπιστικό δράμα στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία συνεχίζεται, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε στον ηγέτη των εξεγερμένων της Λιβύης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ ότι η Γαλλία θα εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ένοπλων δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι. Επιπλέον, ο ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ανακοίνωσε πως οι δυτικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να εντείνουν την επέμβαση στη Λιβύη.

Ads

Η κυβέρνηση της Λιβύης θα μπορούσε να διεξαγάγει εκλογές, στις οποίες θα κρινόταν ακόμα και το μέλλον του Μουάμαρ Καντάφι, σε περίπτωση που οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές σταματήσουν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντουλ Ατι αλ Ομπέιντι, σύμφωνα με το BBC. «Αν οι βομβαρδισμοί σταματούσαν, είπε ο Ομπέιντι, μετά από έξι μήνες θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές με την επίβλεψη του ΟΗΕ», μετέδωσε το BBC. «Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι εκλογές θα μπορούσαν να κρίνουν όποιο θέμα εγείρεται από όλους τους Λίβυους, ο,τιδήποτε θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι, περιλαμβανομένου, άφησε να εννοηθεί, και του μέλλοντος του Καντάφι ως ηγέτη».

«Πολύ αισιόδοξος» ο υιός Καντάφι για τη νίκη

«Είμαι πολύ αισιόδοξος και θα κερδίσουμε», δήλωσε ο Σάϊφ αλ Ισλάμ σε μία τηλεοπτική εκπομπή στο δίκτυο Αλίμπια. «Η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά υπέρ μας», πρόσθεσε ενώ υποστήριξε ότι το καθεστώς «δεν επιθυμεί να εκδικηθεί» τους εξεγερμένους, κυρίως στη Βεγγάζη.

Πάντως ο Σάϊφ αλ Ισλάμ προειδοποίησε ότι «στη χρήση όπλων και βίας θα απαντήσουμε μόνο με βία και όσοι ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές -που ορίστηκαν το 2007 από τον ίδιο τον Μουάμαρ Καντάφι, τη μουσουλμανική θρησκεία, την ασφάλεια του κράτους και την εθνική ενότητα- θα υποστούν τις συνέπειες». «Στόχος δεν είναι η εκδίκηση. Δεν θα εκδικηθούμε κανέναν και δεν θα σκοτώσουμε κανέναν», υποστήριξε παρ’ όλα αυτά.

Ads

Σύμφωνα με τον Σάϊφ αλ Ισλάμ οι επικεφαλής της εξέγερσης στη Μισράτα και την Ζεντέν είναι είτε «έμποροι ναρκωτικών, είτε επιχειρηματίες που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων».

Ο γιος του Καντάφι επανέλαβε όπως συνηθίζει στις δηλώσεις του ότι έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν ανασταλεί εξαιτίας της κατάστασης ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα και της αποχώρησης δεκάδων χιλιάδων ξένων ταξιδιωτών. «Η τάξη θα επιστρέψει», δήλωσε. «Τα έργα και οι υπηρεσίες θα ξεκινήσουν και πάλι και οι ξένοι θα επιστρέψουν στη χώρα». Επιπλέον, μιλώντας στο Αλ Αραμπίγια, ο Σαϊφ Αλ Ισλάμ υποστήριξε πως είναι έτοιμο ένα νέο Σύνταγμα που θα τεθεί εν ισχύι αμέσως μόλις καταπνιγεί η στάση.

«Το ΝΑΤΟ μπορεί και χωρίς τις ΗΠΑ»

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Ουάσινγκτον είναι πιο χρήσιμη σε άλλες χώρες όπως το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

Το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη ακόμη και αν «ο μεγαλοδύναμος θεός αποσπάσει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και μας ρίξει στον πλανήτη Αρη ώστε πλέον να μην μπορούμε να πάρουμε μέρος» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Θα ήταν περίεργο να πούμε ότι το ΝΑΤΟ και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχουν αρκετούς πόρους για να ασχοληθούν με τη Λιβύη. Δεν είναι έτσι», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Καμιά φορά οι άλλες χώρες δεν έχουν τη θέληση, όμως δεν είναι θέμα πόρων», υπογράμμισε.

Χθες Τρίτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 εξόδους αεροσκαφών στη Λιβύη αφότου παρέδωσαν τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ την 1η Απριλίου και έχουν κάνει συνολικά οκτώ επιθέσεις εναντίον μονάδων της αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πάντως εκτίμησε ότι η χώρα του πρέπει να αποφασίσει αν οι δυνάμεις τους πρέπει να επικεντρωθούν «στο Ιράν, την Αίγυπτο, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν» ή αν πρέπει να κάνουν περισσότερα στη Λιβύη. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα», υπογράμμισε.

«Φίλοι» προμηθεύουν με όπλα τους αντικαθεστωτικούς

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξοπλισμό με σύγχρονο πολεμικό υλικό, των ανταρτών στη Λιβύη, που έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των σκληρών επιθέσεων που δέχονται από τις δυνάμεις του Καντάφι, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ.

«Σχετικά με το ενδεχόμενο να παρασχεθεί εξοπλιστική βοήθεια στους εξεγερμένους, αυτή είναι μια προοπτική που δεν έχει αποκλεισθεί. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος. Η Ουάσινγκτον τηρεί εδώ και εβδομάδες σταθερή στάση στο θέμα, επιμένοντας ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για την αποστολή πολεμικού υλικού στους αντάρτες.

Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε πως το Κατάρ χρησιμοποιεί φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας για να κρύψει εκεί φορτία όπλων για τους αντικαθεστωτικούς. Σε σχετικό ρεπορτάζ της η κρατική τηλεόραση έδειξε χθες το βράδυ βίντεο από ένα, όπως φαινόταν, φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Όμως στρατιωτική πηγή δήλωνε στην τηλεόραση ότι όταν ανοίξανε τα κιβώτια βρέθηκαν μέσα όπλα και πυρομαχικά που είχαν σταλεί από το Κατάρ.

Ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που εδρεύει στη Βεγγάζη, δήλωσε μιλώντας στο France 24 ότι «φίλοι προμηθεύουν όπλα στους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τα όπλα αυτά αγοράστηκαν». «Πράγματι, παραλάβαμε οπλισμό, αλλά δεν είναι επαρκής», τόνισε και πρόσθεσε πως «η θέση του Κατάρ είναι μια θέση ιστορική από την πλευρά των αράβων αλλά σε ότι αφορά τα όπλα ο ρόλος του Κατάρ είναι πολύ περιορισμένος».

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το τι κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, υπογράμμισε τη διεθνή συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για τη σύσταση οικονομικού μηχανισμού που θα ενισχύει οικονομικά τον αγώνα για την εκδίωξη του καθεστώτος του Καντάφι.

Παρά δε το δεδομένο ότι η Βρετανία έχει ήδη στείλει βρετανούς στρατιωτικούς στη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών, για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύουν τις δυνάμεις των ανταρτών, ο Μαρκ Τόνερ επανέλαβε οτι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμμένει στη δέσμευσή του ότι δεν θα αποσταλούν επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ, στη Λιβύη. «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος από την αρχή που σχεδιάστηκε αυτή η επιχείρηση, ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα των ΗΠΑ, στη Λιβύη», υπενθύμισε ο Τόνερ.

“Η παρουσία στρατιωτικών συμβούλων δεν βοηθά”

Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία αναμένεται να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στους αντικαθεστωτικούς. Η παρουσία στρατιωτικών συμβούλων στο πλευρό των αντικαθεστωτικών θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι, Αμπντελατί Ομπέιντι. Όπως σχολίασε στο BBC ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας, η βρετανική στρατιωτική και γαλλική παρουσία στην πόλη της Βεγγάζης που ελέγχεται από τους αντάρτες μόνο θα παρατείνει τον πόλεμο.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία είναι ένα βήμα προς τα πίσω και είμαστε βέβαιοι ότι αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και υπάρξει μία πραγματική κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ όλων των Λιβύων για το τι είναι αυτό που θέλουν» δήλωσε ο Ομπέιντι. Τόνισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις των κρατών που επισκέπτεται ο ίδιος υποστηρίζουν μία πιθανή κατάπαυση του πυρός, αλλά η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία «δεν βοηθούν την κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζει την απόφαση των συμμαχικών χωρών που θα στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη, αλλά δεν έχει κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη χώρα.

Στα πεδία των μαχών…

Τρεις αεροπορικές επιδρομές στη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, εξαπέλυσαν οι ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στόχος των επιθέσεων ήταν σταθμοί επικοινωνιών του στρατού και της κινητής τηλεφωνίας. Στη Μισράτα, στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από βλήμα όλμου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε στο Al Jazeera πως από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20.

Ο δημοσιογράφος που σκοτώθηκε είναι ο φωτορεπόρτερ Τιμ Χεθέρινγκτον, συν-σκηνοθέτης του προταθέντος για Όσκαρ πολεμικού ντοκιμαντέρ «Restrepo», ενώ ο σοβαρά τραυματισμένος δημοσιογράφος, είναι ο Αμερικανός Κρις Χονδρός, 41 ετών, του φωτογραφικού πρακτορείου Getty. Όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές ο Κρις Χονδρός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας, έχοντας υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι βρίσκονταν όλοι μαζί στη Λεωφόρο Τρίπολης, την κύρια οδική αρτηρία της Μισράτα, που πολιορκείται εδώ και σχεδόν δύο μήνες από τα στρατεύματα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Οι πιο σκληρές μάχες ανάμεσα στα πιστά στον Καντάφι στρατεύματα και τους εξεγερμένους γίνονται στη Λεωφόρο Τρίπολης.

Τέλος, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως η πιθανολογούμενη χρήση βομβών διασποράς και βαρέων όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη προκάλεσε σημαντικές απώλειες αμάχων και μπορεί να συνιστά έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων

Χιλιάδες αμάχων που εγκαταλείπουν τις περιοχές των Δυτικών Υψηλών Ορέων στη Λιβύη, όπου αρκετές πόλεις είχαν ενωθεί με τους αντικαθεστωτικούς από το ξέσπασμα της εξέγερσης το Φεβρουάριο και τώρα αντιμετωπίζουν το μένος των κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία τις τελευταίες ημέρες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, αναφερόμενο σε πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μετέδωσε ότι οι φονικές εκρήξεις έγιναν σε ακατοίκητη περιοχή στο νότο, κοντά στη συνοριακή πόλη Ντεχίμπα, τη Δευτέρα.

Ένας Λίβυος γιατρός στην Ντεχίμπα, που υποδέχεται και περιθάλπτει τους τραυματίες συμπατριώτες του, που διαφεύγουν στην Τυνησία, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες του είπαν πως τα στρατεύματα του Καντάφι έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς των πόλεων στα Δυτικά Όρη την τελευταία εβδομάδα.

Ο γιατρός Αμπντελραμάν, ανέφερε ακόμα ότι όπως του κατήγγειλαν δεκάδες ανθρώπων, τόσο άμαχοι όσο και αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών στρατευμάτων.Είναι πάντως δύσκολο να εξακριβωθεί η ακρίβεια αυτών των γεγονότων καθώς η πρόσβαση στην περιοχή αλλά και σε άλλα τμήματα της δυτικής Λιβύης για τους δημοσιογράφους, από την αρχή των συγκρούσεων, είναι πολύ περιορισμένη.

Οι βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή των Δυτικών Ορέων, προσέλκυσε μικρό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από την αρχή της εξέγερσης, καθώς τη μερίδα του λέοντος της επικοινωνιακής κάλυψης διατηρούν όλο αυτό το διάστημα οι εξελίξεις στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Μισράτα και η Αζντεμπίγια.

Η περιοχή κατοικείται, κατά πλειοψηφία, από Βέρβερους, μια εθνότητα χωρίς συγγένεια με τις περισσότερες φυλές της Λιβύης, που παραδοσιακά αντιμετώπιζε την καχυποψία του καθεστώτος Καντάφι. Παρά το ότι οι αρχές της Τρίπολης αρνούνται τις κατηγορίες για αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατοικημένων στόχων, επιμένοντας ότι επιτίθενται μόνο εναντίον των ένοπλων συμμοριών και των οπαδών της Αλ Κάϊντα, οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Ναλούτ, Γιαφράν και Ζιντάν, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αμάχων.