Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η εκτέλεση θανατοποινίτη στο Οχάιο, καθώς σύμφωνα με αναφορές χρειάστηκαν 24 λεπτά για να δράσει το θανατηφόρο μείγμα χημικών ουσιών που του χορηγήθηκε (μιδαζολάμη, ένα ηρεμιστικό και η υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης), πριν τελικά καταλήξει.

Ads

 
Πρόκειται για τον 53χρονο Ντένις ΜακΓκουάιρ καταδικασμένο για τη δολοφονία μιας εγκύου πριν από 25 χρόνια. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για έναν «φρικιαστικό» θάνατο, ενώ τοπικές εφημερίδες ανέφεραν πως ο ΜακΓκουάιρ πνιγόταν για περισσότερο από 10 λεπτά.
 
Επί 24 λεπτά ο θανατοποινίτης είχε σπασμούς και πόνους με τον δικηγόρο του να χαρακτηρίζει την εκτέλεση ένα  «αποτυχημένο πείραμα από την πολιτεία του Οχάιο». Από την πλευρά της η οικογένεια της Τζόι Στιούαρτ, η οποία είχε δολοφονηθεί από τον Ντένις ΜακΓκουάιρ, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο θανατοποινίτης υπέφερε λιγότερο από ότι το θύμα του.
 
Η αιτία που χορηγήθηκε αυτό το καινούργιο μείγμα χημικών ουσιών ήταν η έλλειψη πεντοβαρβιτάλης, του χημικού που χρησιμοποιείται συνήθως σε εκτελέσεις. Η έλλειψη καταγράφεται καθώς οι παραδοσιακοί προμηθευτές από την Ευρώπη των ουσιών που χρησιμοποιούνται για τις θανατηφόρες δόσεις μποϊκοτάρουν τις πωλήσεις θέτοντας ηθικό ζήτημα.
 
Σημειώνεται πως το μποϊκοτάζ είχε σαν αποτέλεσμα και τον περιορισμό των εκτελέσεων. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του 2013, την οποία επικαλείται η Guardian, το περασμένο έτος εκτελέστηκαν 39 θανατοποινίτες. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από το 1994 που ο αριθμός των εκτελέσεων ήταν κάτω από 40. 

Σε τουλάχιστον δύο πολιτείες των ΗΠA (Γιούτα και Μιζούρι), σύμφωνα με διεθνή μέσα, όπου δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν την θανατηφόρα ένεση, αξιωματούχοι, κυρίως Ρεπουμπλικάνοι, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και την επαναφορά του εκτελεστικού αποσπάσματος. Σε άλλες πολιτείες, όπως και στο Οχάιο, οι αρχές οδηγούνται σε «πειραματικά» θανατηφόρα μείγματα χημικών ουσιών. Μια άλλη μέθοδος που εξετάζεται είναι η χρήση θανατηφόρων αερίων.