Σε αύξηση φορολογίας των δισεκατομμυριούχων, των πλούσιων επενδυτών και των επιχειρήσεων προσανατολίζεται ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την πρόταση του προς το Κογκρέσο για τα φορολογικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες.

Ads

Συγκεκριμένα, η πρόταση Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, περιλαμβάνει ελάχιστο φόρο 25% στους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου τον οποίο επικαλείται το Bloomberg. Η πρόταση του αμερικανού προέδρου προβλέπει ακόμη διπλασιασμό του συντελεστή φόρου κεφαλαιακών κερδών για επενδύσεις στο 39,6% από 20% και αύξηση του φόρου εισοδήματος σε επιχειρήσεις και πλούσιους Αμερικανούς.

Πάντως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η πρόταση, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό επανάληψη του οικονομικού πακέτου Μπάιντεν «Build Back Better» πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να περάσει από το Κογκρέσο, ιδίως τώρα που οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεουν, ο Τζο Μπάιντεν δεν κατάφερε να περάσει παρόμοιες αυξήσεις φόρων όταν οι Δημοκρατικοί είχαν τον έλεγχο και της Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων. Αντιθέτως, συμβιβάστηκαν με μια περιορισμένη νομοθεσία που επικεντρωνόταν στην πολιτική για την ενέργεια και την υγεία, υπό τον γενικό τίτλο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ads

Η πρόταση που επαναφέρει ουσιαστικά ο αμεριακανός πρόεδρος φαίνεται ότι σηματοδοτεί αφενός τη στρατηγική των Δημοκρατικών ενόψει των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο του χρέους και τις κρατικές δαπάνες που θα γίνουν μέσα στη χρονιά, αφετέρου το στίγμα του οικονομικού μέρους της προεκλογικής εκστρατείας του για την επανεκλογή του.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις δείχνουν μια δέσμευση για μείωση του ελλείμματος – προβλέποντας ότι ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν θα περικόψει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλο βαθμό μέσω της αύξησης των εσόδων την επόμενη δεκαετία και αντιπροσωπεύουν μια δημοφιλή επιστροφή στα προ μεταρρύθμισης Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι απέρριψε αμέσως τα σχέδια του Μπάιντεν να αυξήσει τους φόρους, δηλώνοντας πως «δεν πιστεύω ότι η αύξηση των φόρων είναι η λύση».

Η πρόταση Μπάιντεν, σύμφωνα με το Bloomberg, ισοδυναμεί με απαίτηση από το πλουσιότερο 0,01% των Αμερικανών να πληρώσει φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 25%. Συνεπάγεται επίσης αύξηση τον ανώτατου συντελεστή για τους Αμερικανούς που βγάζουν 400.000 δολάρια σε 39,6% από 37%, αντιστρέφοντας μία από τις φορολογικές περικοπές του Τραμπ αν και οι φορολογικοί συντελεστές για όσους πληρώνουν κάτω από αυτό το ποσό θα παραμείνουν άθικτοι.

Επιπλέον, προϋποθέτει ότι οι επενδυτές κερδίζουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια για να πληρώσουν αυτό το 39,6% για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους, οι οποίες επί του παρόντος φορολογούνται με συντελεστή 20%.

Η πρόταση Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό περιλαμβάνει ακόμη: να μπει τέλος στις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη βιομηχανία, για διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, για εταιρείες πετρελαίου, καθώς και για του επενδυτές σε crypto και ακίνητα, επενδυτές σε κρυπτογράφηση και ακίνητα, στην επερχόμενη πρόταση προϋπολογισμού του, σύμφωνα με μια περίληψη του σχεδίου.