Κυριολεκτικά πολικές θερμοκρασίες, που φτάνουν ακόμη και τους -50 βαθμούς Κελσίου, αντιμετωπίζουν πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, με το πρωτοφανές κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα.

Ads

Πολλά προβλήματα έχουν προκληθεί στις μεταφορές αλλά και τη λειτουργία των υπηρεσιών, με την ταχυδρομική υπηρεσία να προειδοποιεί ότι θα σταματήσει την λειτουργία της σε σημεία της χώρας.

Και ενώ η θερμοκρασία σε σημεία των ΗΠΑ φτάνει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από την Ανταρκτική, ο Ντόναλντ  Τραμπ έσπευσε να τοποθετηθεί με εμφανώς ειρωνική διάθεση στην υπερθέρμανση του πλανήτη. «Στα πανέμορφα μεσοδυτικά, η θερμοκρασία θα φτάσει τους -60 βαθμούς (Φαρενάιτ, -51 βαθμοί Κελσίου), η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί ποτέ. Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση; Σε παρακαλώ, γύρνα γρήγορα, σε χρειαζόμαστε».

Σε κάθε περίπτωση, το κύμα ψύχους δοκιμάζει τις αντοχές τους, μεταδίδει το CNN, αφού θα δουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στη Μινεσότα η πρόγνωση κάνει λόγο για -56°C, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και υπογραμμίζει ότι σε τέτοιες θερμοκρασίες μπορεί κανείς να πάθει κρυοπαγήματα μέσα σε πέντε λεπτά.

Την ίδια στιγμή, ο καιρός έχει οδηγήσει στην ακύρωση πάνω από 2.700 πτήσεων, εκ των οποίων οι 1.550 στα αεροδρόμια του Σικάγο.

Στο Σικάγο, την «πόλη των ανέμων», χιονίζει επί 13 συνεχόμενες ημέρες, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά τον χειμώνα του 1978-79, με θερμοκρασίες.

Το κρύο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τον κόσμο να μην βγει από το σπίτι του αφού μπορεί να υποστεί κρυοπαγήματα μέσα σε μερικά λεπτά.

Ήδη έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι λόγω του καιρού.