Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εγκρίνει τη χρήση μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών (drones) στη Λιβύη, εξουσιοδοτώντας αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεων εδάφους του καθεστώτος Καντάφι, για πρώτη φορά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ παρέδωσε τον έλεγχο της στρατιωτικής επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» στο ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις Καντάφι συνεχίζουν το σφυροκόπημα κατά της Μισράτα όπου αυξάνονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων την ώρα που ο επικεφαλής των διοικητών των ΗΠΑ στη Μ.Ανατολή, Μάικ Μούλεν δήλωνε πως «Σίγουρα οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και σε στασιμότητα στη Λιβύη».

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη ένοπλη αποστολή μη επανδρωμένου αεροσκάφους μετά το «πράσινο φως» του προέδρου Ομπάμα, αλλά τελικά το αεροσκάφος, οπλισμένο με πυραύλους Hellfire, γύρισε πίσω εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών χωρίς να χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά του.

Ads

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predators είχαν τακτικές πτήσεις παρατήρησης επιχειρήσεων στη Λιβύη, δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκέιτς, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την Πέμπτη. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν μέχρι και δύο 24ωρες εναέριες περιπολίες κάθε μέρα από το τηλεκατευθυνόμενο Predator.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος επισκέπτεται τη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των λίβυων αντικαθεστωτικών ως «τη νόμιμη φωνή του λιβυκού λαού» και να μεταβιβάσει τα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία που έχει παγώσει στους λίβυους εξεγερμένους.

«Σίγουρα οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και στασιμότητα στη Λιβύη»

Ads

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έχουν αποδυναμώσει τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι 30 με 40%, αλλά η μάχη δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο. «Σίγουρα οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και σε στασιμότητα στη Λιβύη» είπε ο ναύαρχος Μουλεν.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν εκ νέου ένα καίριο σημείο στα σύνορα με την Τυνησία στα δυτικά της χώρας. Σύμφωνα με μάρτυρες, οι δυνάμεις του Καντάφι εγκατέλειψαν θέσεις και όπλα και κατέφυγαν στην Τυνησία.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έπληξαν χθες την περιοχή Χαλάτ Αλ-Φαρτζάν στην πρωτεύουσα Τρίπολη, προκαλώντας το θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 18. Η αναφορά δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από άλλη πηγή. Ωστόσο το ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι κάποια αεροπορική επιδρομή του προκάλεσε το θάνατο αμάχων, τονίζοντας πως στόχευε ένα κέντρο διοίκησης και ένα καταφύγιο σε στρατιωτική εγκατάσταση.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν την ώρα που οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έπληττε με βροχή όλμων την πολύπαθη Μισράτα, το μόνο προπύργιο των ανταρτών στα δυτικά όπου έχουν εγκλωβιστεί εν μέσω πυρών 300.000 πολίτες.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές της Μισράτα, πολλά θύματα – ακόμα και παιδιά – έχουν τραύματα από πυροβόλα και αντιαρματικά βλήματα ενώ διασκορπισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές προκαλούν τρόμο στους πολίτες.

Σήμερα, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή Σύρτη, τη γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τη κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται υπάλληλοι της κρατικής υπηρεσίας παροχής ύδατος, οι οποίοι εργάζονταν την ώρα της επίθεσης.

Στη Βεγγάζη ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μακέιν

Στη Βεγγάζη έφτασε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο προπύργιο των λίβυων αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2008 υποδέχθηκε στο κέντρο της πόλης πλήθος περίπου πενήντα ανθρώπων, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «Λιβύη ελεύθερη, Καντάφι φύγε, σ’ευχαριστούμε Αμερική, σ’ευχαριστούμε Ομπάμα!».

Ο Μακέιν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των λίβυων αντικαθεστωτικών, το οποίο έχει έδρα στη Βεγγάζη, την κύρια πόλη της ανατολικής Λιβύης.

Τελετή στη Βεγγάζη στη μνήμη των δύο δημοσιογράφων

Τελετή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, για την υποδοχή των σορών των δύο δημοσιογράφων, του Βρετανού Τιμ Χεδέρινγκτον και του Ελληνοαμερικανού Κρις Χόνδρος, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη Μισράτα.

Περίπου τριάντα άνθρωποι -δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπρόσωποι των λίβυων αντικαθεστωτικών- είχαν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο Tibesti της Βεγγάζης κρατώντας ένα κερί, λίγο πριν από την άφιξη του ελληνικού πλοίου που ναύλωσε ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (OIM), το οποίο μετέφερε τις δύο σορούς στην πόλη. Δύο κάμερες τοποθετήθηκαν συμβολικά ανάμεσα σε κεριά σε ένα τραπέζι κατά τη λιτή τελετή που έγινε στη μνήμη των δύο δημοσιογράφων.

“Είναι ήρωες (…) Ήρθαν για να προσφέρουν τη μαρτυρία τους από τη σύγκρουση στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει τους δημοσιογράφους να πάνε στο μέτωπο”, δήλωσε ο Αμπντέλ Χαφίζ Γόκα, αντιπρόεδρος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο είναι το επίσημο όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών και εδρεύει στη Βεγγάζη.