Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την Τετάρτη (7/6) τη χειρότερη τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρόσφατη καταγεγραμμένη ιστορία τους, όπως διαπίστωσαν ερευνητές, με τους ανθρώπους στη Νέα Υόρκη να εκτίθενται σε επίπεδα ρύπανσης πάνω από πέντε φορές πάνω από το εθνικό πρότυπο ποιότητας του αέρα.

Ads

O καπνός που υψώνεται από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στον Καναδά προκάλεσε στους Αμερικανούς τη χειρότερη ημέρα μέσης έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων το 2006. Τουλάχιστον 13 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα, επηρεάζοντας περίπου 115 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένα πελώριο σύννεφο καπνού τύλιξε την Ουάσινγκτον χθες Πέμπτη (8/6), με τις αρμόδιες αρχές να εκδίδουν «μωβ κώδικα» που σημαίνει ότι ο αέρας είναι ανθυγιεινός για όλους τους πολίτες, καθώς ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Καναδά κινείται νότια. 

Ads

Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης ποιότητας του αέρα υποβαθμίστηκε από «επικίνδυνος» σε «ανθυγιεινός», αφού η πόλη καλύφθηκε από ένα πορτοκαλί «πέπλο» την Τετάρτη (7/6). Τα σχολεία και οι παιδικές χαρές έκλεισαν τις υπαίθριες δραστηριότητες και οι άνθρωποι άρχισαν να φορούν μάσκες που δεν είχαν φορέσει από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν περίπου τα 195 μικρογραμμάρια, πάνω από πέντε φορές πάνω από το εθνικό πρότυπο ποιότητας του αέρα.

Εκτός από την προτροπή προς τους πολίτες να φορούν μάσκες υψηλής ποιότητας, όπως N95 ή KN95, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι παροτρύνουν τους κατοίκους να κρατούν τα παράθυρα κλειστά, να χρησιμοποιούν καθαριστή αέρα – αν είναι δυνατόν, και αν το κλιματιστικό είναι σε λειτουργία, να κλείνουν την εισαγωγή φρέσκου αέρα για να αποτρέψουν την είσοδο του εξωτερικού αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών.

Οι χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία του Καναδά

Στον Καναδά μαίνονται περισσότερες από 400 πυρκαγιές, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές εκκενώσεις στην επαρχία του Κεμπέκ. Καναδοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η χειρότερη περίοδος πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με πάνω από 6,7 εκατομμύρια στρέμματα να έχουν ήδη καεί.

Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας, που προκαλείται από τις εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων, οδηγεί σε μεγαλύτερες και συχνότερες πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Και πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο: οι εκπομπές που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές αυξάνουν την παγκόσμια θέρμανση, ξηραίνοντας περαιτέρω τη γη και τη βλάστηση, καθιστώντας την πιο ευάλωτη στο να πιάσει φωτιά.

Ανάλυση των New York Times σε ατμοσφαιρικά μοντέλα υπολογιστών έδειξε ότι η κακή ποιότητα του αέρα κορυφώθηκε σε ορισμένες μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές κατά μήκος της ανατολικής ακτής στα τέλη της Τετάρτης ή στις αρχές της Πέμπτης και οι συνθήκες βελτιώνονται σταθερά στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, την Ουάσινγκτον και αλλού.