Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση ταυτότητας εδώ και δεκαετίες.

Ads

Χωρίς ενιαία νομοθετική ατζέντα, ξεκάθαρη ηγεσία ή κοινό όραμα για τη χώρα, οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται βυθισμένοι σε έναν εσωκομματικό πόλεμο. Η υπερσυντηρητική τάση των Ρεπουμπλικανών μοιάζει πιο πρόθυμη να γκρεμίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρά να ανοικοδομήσει τα θεμέλια ενός πολιτικού κόμματος με απογοητευτικές επιδόσεις στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ. 

«Μετά από δύο ημέρες χάους και σύγχυσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέστησαν απολύτως σαφές ποιος ηγείται του κόμματός τους: απολύτως κανείς» γράφουν οι New York Times.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην απερχόμενη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι, αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση προκειμένου να τερματιστεί το αδιέξοδο σχετικά με την απειλούμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες αποτυχημένων ψηφοφοριών.

Ads

Παρά τις σημαντικές παραχωρήσεις στους 20 σκληροπυρηνικούς εσωκομματικούς αντιπάλους του την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, παραμένει ασαφές αν ο Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια θα μπορέσει στη σημερινή συνεδρίαση να συγκεντρώσει τις 218 ψήφους που χρειάζεται.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ανοχή σε ανθρώπους που δεν ενεργούν με καλή πίστη, οι οποίοι συστηματικά υποβαθμίζουν τον θεσμό για το προσωπικό τους κέρδος και την ανέλιξή τους», δήλωσε Ρεπουμπλικανός πρώην εκπρόσωπος Κάρλος Κουρμπέλο Carlos, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ.

«Αυτή είναι η πιο δραματική εκδήλωση αυτής της τοξικής κουλτούρας» σχολίασε.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούν τι θα κάνουμε εδώ. Υποτίθεται ότι είμαστε το κυβερνών κόμμα της Βουλής των Αντιπροσώπων και δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συναίνεση για το ποιος θα πρέπει να μας οδηγήσει. Οπότε δεν έχει σημασία το μεταναστευτικό, το τι θα κάνουμε με τον πληθωρισμό, το τι θα κάνουμε με τα σύνορα, τη θέση της Αμερικής στον κόσμο», δήλωσε ο παρουσιαστής του CNN, Τζον Κινγκ.

Περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικανούς που καταψήφισαν τον Μακάρθι αρνήθηκαν ρητά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, σύμφωνα με ανάλυση των NYT. Υιοθέτησαν τη ρητορική περί εκλογικής νοθείας, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ ήταν ο νόμιμος νικητής- παρόλο που ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε επτά εκατομμύρια περισσότερες ψήφους και 74 περισσότερους εκλέκτορες.

Οι 19 από τους 20 σκληροπυρηνικούς κατά του Μακάρθι είναι μέλη της ομάδας Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων που θεωρείται μία από τις πιο ακροδεξιές ομάδες του σώματος. Στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας την Τρίτη και οι 20 νομοθέτες ψήφισαν αντί του Μακάρθιτον Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο. Ο ίδιος ο Τζόρνταν, ιδρυτικό μέλος της Freedom Caucus που έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του 2020, ψήφισε υπέρ του Μακάρθι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Αμερικανός χθες, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, απηύθυνε ξεκάθαρο κάλεσμα στους εκλεγμένους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κέβιν Μακάρθι. 

Μέχρι οι Ρεπουμπλικανοί να βρουν μια λύση, το Κογκρέσο δεν μπορεί να συγκληθεί.

Δεν απαιτούνται πάντα 218 ψήφοι

Μια σημαντική παράμετρος στο χαοτικό σκηνικό της αμερικανικής πολιτικής σκηνής είναι ότι ο Μακάρθι δεν χρειάζεται τεχνικά 218 ψήφους για να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων και ψηφισάντων για να πάρει την ιδιότητα του επικεφαλής, η οποία συνήθως είναι 218 νομοθέτες. Αλλά αν αρκετοί άνθρωποι παραλείψουν την ψηφοφορία ή ψηφίσουν «παρών», ο αριθμός των ψήφων που απαιτούνται για την πλειοψηφία μπορεί να μειωθεί.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι εξελέγη με 216 ψήφους το 2021.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπόχνερ επανεξελέγη στη θέση του με 216 ψήφους το 2015, αφού απέκρουσε μια συντηρητική «εξέγερση» όπως αυτή που αντιμετωπίζει τώρα ο Μακάρθι.