Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στο -νομικά και πολιτικά- βαρυσήμαντο βήμα της άσκησης ομοσπονδιακών ποινικών κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον για κακό χειρισμό απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων που κράτησε κατά την αποχώρησή του από το αξίωμα και στη συνέχεια για παρεμπόδιση των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να τα διεκδικήσει. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, απαγγέλθηκαν ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες σε βάρος πρώην προέδρου.

Ads

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Οι κατηγορίες εναντίον του, που εκδόθηκαν από σώμα ενόρκων στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο του Μαϊάμι, περιλαμβάνουν τη σκόπιμη διατήρηση μυστικών της εθνικής άμυνας κατά παράβαση του νόμου περί κατασκοπείας, ψευδείς δηλώσεις και συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times.

Το κατηγορητήριο, που για την ώρα δεν έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, ενέχει αδιαμφισβήτητα σοβαρές νομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας φυλάκισης, αν ο Τραμπ καταδικαστεί. Επίσης, έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, ανατρέποντας δυνητικά τις προκριματικές προεδρικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, στις οποίες ο Τραμπ κυριαρχούσε, και δοκιμάζοντας εκ νέου την προθυμία των ψηφοφόρων και των ηγετών του κόμματος να επιμείνουν σε έναν υποψήφιο που έχει πλέον κατηγορηθεί δύο φορές και ο οποίος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες κατηγορίες.

Οι δημόσιες καταθέσεις στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να εμποδίσει τις προσπάθειες τόσο της Διοίκησης Εθνικών Αρχείων και Τεκμηρίων όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ανακτήσει τον σωρό εκατοντάδων ευαίσθητων κυβερνητικών αρχείων που ο πρώην πρόεδρος πήρε μαζί του από τον Λευκό Οίκο και τα κράτησε στο θέρετρό του στη Φλόριντα, το Μαρ-α-Λάγκο.

Ads

Ενώ η φύση μερικών από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Τραμπ είναι γνωστή -για παράδειγμα, είχε κρατήσει επιστολές από τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν- παραμένει ασαφές τι άλλο διαβαθμισμένο υλικό βρέθηκε στο Μαρ-α-Λάγκο και ποια ζημία στην εθνική ασφάλεια προκλήθηκε από την κατοχή τους, αν όντως προκλήθηκε.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την έρευνα ως ένα «πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών» και τις τελευταίες εβδομάδες οι δικηγόροι του έχουν προσπαθήσει να θέσουν, όπως λένε, ζητήματα εισαγγελικής αυθαιρεσίας.

Μιλώντας στο CNN, ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζιμ Τρούστι, δήλωσε ότι η νομική ομάδα του πρώην προέδρου δεν έχει λάβει γνώση του κατηγορητηρίου, αλλά η κλήση που διέταζε τον Τραμπ να εμφανιστεί στο δικαστήριο «υποδηλώνει» τη φύση των επτά κατηγοριών σε βάρος του. 

Η έρευνα ήταν σε εξέλιξη για μήνες προτού γίνει πρωτοσέλιδο με αξιοσημείωτο τρόπο τον περασμένο Αύγουστο, όταν πράκτορες του FBI επέδωσαν ένταλμα έρευνας στο Μαρ-α-Λάγκο και αφαίρεσαν 33 κιβώτια με απόρρητα αρχεία, συμπεριλαμβανομένων άκρως απόρρητων εγγράφων που ήταν κρυμμένα σε μια αποθήκη και ένα συρτάρι γραφείου και ανακατεμένα με προσωπικά αντικείμενα. Ορισμένα αρχεία ήταν τόσο ευαίσθητα που οι ομοσπονδιακοί πράκτορες χρειάζονταν αναβαθμισμένες άδειες ασφαλείας για να τα εξετάσουν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουνίου. «Η διεφθαρμένη διοίκηση Μπάιντεν ενημέρωσε τους δικηγόρους μου ότι μου απαγγέλθηκαν κατηγορίες» έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ιδιοκτησίας του ίδιου. Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε δήλωσε:

«Είμαι ένας αθώος άνθρωπος. Είμαι ένας αθώος άνθρωπος».

«Μαύρη μέρα» για τις ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι σχολίασε πως η Αμερική ζει «μαύρη μέρα» και διαβεβαίωσε πως στέκεται στο πλευρό του πρώην προέδρου.

Είδε ”θρασεία μετατροπή της [δικαστικής] εξουσίας σε όπλο” και διεμήνυσε πως ο Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα φροντίσουν να ”λογοδοτήσουν” οι υπεύθυνοι, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο ”ο πρόεδρος να ασκεί δίωξη στον σημαντικότερο υποψήφιο αντίπαλό του”. Θύμισε εξάλλου πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επίσης στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα «για δεκαετίες» χωρίς να αντιμετωπίσει συνέπειες.