«Πιθανή» είναι η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά ευρωπαϊκών εταιρειών που συνεργάζονται με το Ιράν, μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ads

«Είναι πιθανή. Εξαρτάται από την συμπεριφορά των άλλων κυβερνήσεων», δήλωσε ο Μπόλτον στην εκπομπή «State of the Union» του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η απόφαση που έλαβε ο Τραμπ για την αποχώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης από την διεθνή συμφωνία του 2015, έχει δυσαρεστήσει του Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ έχει προκαλέσει κλίμα αστάθειας για τον εφοδιασμό των διεθνών αγορών με πετρέλαιο, αλλά κι αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκίνησε σήμερα από το Πεκίνο μια μαραθώνια διπλωματική περιοδεία, με την ελπίδα να επιτύχει ένα «σαφές πλαίσιο για το μέλλον» στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μετά την απόσυρση της Ουάσιγκτον, όμως ζητά από τους Ευρωπαίους «εγγυήσεις» προκειμένου να προφυλαχθούν τα συμφέροντα της Τεχεράνης.

Ads

Πομπέο: Ελπίζουμε σε επίτευξη μιας συνολικής λειτουργικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, για το Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να συμφωνήσουν για το πως θα χειριστούν το Ιράν, μετά την απειλή του Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, που συνεχίζουν να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ιράν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday», ο Πομπέο είπε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ως στόχο την Ευρώπη όταν αποχωρούσαν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα είναι πραγματικά λειτουργική και θα προστατεύει τον κόσμο από την κακή συμπεριφορά του Ιράν, όχι μόνο από το πυρηνικό τους πρόγραμμα, αλλά από τους πυραύλους τους και την κακή συμπεριφορά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Την Παρασκευή, ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ με ανάρτησή του στο Twitter, ζήτησε την άμεση αναστολή των εμπορικών σχέσεων των Γερμανών επιχειρηματιών με το Ιράν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπερασπίστηκε την δήλωσή του, επικαλούμενος το «διαφορετικό στιλ» του από τους περισσότερους διπλωμάτες.

«Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές κυρώσεις θα στοχεύσουν σε κρίσιμους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν άμεσα», έγραψε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αποχώρηση από την συμφωνία με το Ιράν και επαναφορά κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να διδάσκω στους ανθρώπους την υψηλή τέχνη της διπλωματίας, ειδικά όχι στον πρέσβη των ΗΠΑ, αλλά φαίνεται σαν να χρειάζεται πράγματι λίγο φροντιστήριο», δήλωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, ενώ ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εξωτερική πολιτική Γιούργκεν Χαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Γκρενέλ «θα γίνει γρήγορα γνώστης και θαυμαστής της Γερμανίας, όπως συνέβη με τους προκατόχους του, και αυτό το απίθανο tweet θα παραμείνει ένα μεμονωμένο σφάλμα».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Φάμπιο ντι Μάζι ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τον Αμερικανό διπλωμάτη και να του εξηγήσει ότι «δεν είναι δική του δουλειά» αυτές οι παρεμβάσεις.

«Η παραδοσιακά καλή συνεργασία της Βουλής με τον πρέσβη των ΗΠΑ αποκλείει τις ωμές απειλές εναντίον γερμανικών εταιριών. Αν ο κ. Γκρενέλ θέλει να εργαστεί εδώ σε αυτόν τον τόνο, θα παρατηρήσει σύντομα ότι δεν θα βρει πολλούς φίλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα εξωτερικά θέματα Όμιντ Νουριπούρ.

Κριτική στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ άσκησε όμως και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι το tweet του κ. Γκρενέλ είναι «αυθάδεια».

«Αυτός ο άνθρωπος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις χθες. Να δίνει τέτοιες εντολές στις γερμανικές επιχειρήσεις … Δεν συμπεριφέρεσαι έτσι στους συμμάχους σου…», τόνισε.

«Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο των Εξωτερικών μας θα εξηγήσει στον πρέσβη ότι δεν είναι ο ρόλος του να δίνει κατευθύνσεις ή να εκφράζει απειλές προς τις γερμανικές επιχειρήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μίχαελ Τόκους.

Με νέα του ανάρτηση στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι η τοποθέτησή του απηχούσε την θέση και τις οδηγίες του Λευκού Οίκου, ενώ μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, ο κ. Γκρενέλ δήλωσε ότι δεν είναι οπαδός της «ομαδικής σκέψης» στην διπλωματία, καθώς, όπως είπε, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

«Αν κάποιος θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο, είναι καλύτερα να βασίζεται σε διπλωμάτες, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να γίνουν σκληροί. Το να είσαι διπλωμάτης σημαίνει για μένα να μιλάς ξεκάθαρα – και απέναντι στους φίλους», δήλωσε ο κ. Γκρενέλ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί με τις γερμανικές εταιρίες οι οποίες θα εξακολουθήσουν την συνεργασία με το Ιράν, τόνισε ότι αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απαντήσει η γερμανική κυβέρνηση.

Μογκερίνι: Την Τρίτη υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία με το Ιράν

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι διμερής, είναι απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να την ακυρώσει», δήλωσε η Υπατη Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι την  Τρίτη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας με την ίδια και ακολούθως με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

«Η συνάντηση γίνεται με σκοπό να διατηρηθεί η συμφωνία χάριν της ασφάλειας της περιοχής μας», είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι «έχουμε ευθύνη και καθήκον να κάνουμε ό,τι μπορούμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά για να διατηρήσουμε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».

Εδώ και ένα χρόνο λέω, συνέχισε, κυρίως στους φίλους μας στην αμερικανική ηγεσία ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι διμερής συμφωνία. Είναι μια απόφαση του ΣΑ των  Ηνωμένων Εθνών και ανήκει σε όλο τον κόσμο.

Συνέπεια αυτού είναι ότι καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να καταστρέψει τη συμφωνία ή να την ακυρώσει, γιατί όλοι οι άλλοι παραμένουν προσηλωμένοι σ αυτήν. «Αυτές τις μέρες βλέπουμε ακριβώς αυτό,  την  αντίδραση και την απάντηση της διεθνούς κοινότητας, η οποία σχεδόν ομόφωνα υποστηρίζει την πλήρη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας».

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Ευρωπαίοι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τη συμφωνία, καθώς και τις δεσμεύσεις μας σ’ αυτή και να βοηθήσουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να είναι ειλικρινείς με τις δεσμεύσεις τους προς χάριν της ασφάλειας στην περιοχή μας. Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι συγκαλέσαμε για την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες  υπουργική συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμνίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αρχικά των τριών με μένα και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ.»