Μπορεί το BOK Center της Τούλσα στην Οκλαχόμα να ήταν μισοάδειο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Τραμπ να προσδώσει στο φιάσκο της προεκλογικής ομιλίας του, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με το περιεχόμενό της.

Ads

Έτσι, υπερασπίστηκε την διαχείριση της πανδημίας από τον ίδιο – ο μοναδικός στον πλανήτη που το κάνει αυτό – επιτέθηκε εκ νέου κατά των διαδηλωτών για τη δολοφονία Φλόιντ αλλά και κατά του αντιπάλου του για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν.

«Η αριστερή συμμορία έχει ξεσαλώσει και προσπαθεί να βανδαλίσει την ιστορία μας, να βεβηλώσει τα μνημεία μας –τα όμορφα μνημεία μας–, να ρίξει αγάλματα και να τιμωρήσει, να ακυρώσει και να διώξει οποιονδήποτε δεν συμμορφώνεται με το αίτημά τους του πλήρους και απόλυτου ελέγχου. Δεν θα υποκύψουμε», είπε ο Τραμπ.

Μάλιστα, σε μία κίνηση… αυτοκριτικής που δεν τη συνηθίζει ο πρόεδρος εκτίμησε ότι η ομιλία του δεν ήταν πολύ καλή, λέγοντας «μέχρι στιγμής απόψε είμαι μέτριος».

Ads

Για να δικαιολογήσει το φιάσκο της προσέλευσης τόσο ο Τραμπ όσο και εκπρόσωπος της εκστρατείας του κατηγόρησαν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το BOK Center, υποστηρίζοντας ότι εμπόδισαν τους υποστηρικτές να μπουν στον χώρο.

Έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης σημειώθηκαν κάποιες μικροσυμπλοκές μεταξύ περίπου 30 υποστηρικτών του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» και οπαδών του Τραμπ.

Μέσα στην αίθουσα ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν δεν επανεκλεγεί, όλοι οι Αμερικάνοι θα αναγκαστούν να υποστούν «το χάος που βλέπετε στις πόλεις όπου κυβερνούν Δημοκρατικοί».

«Όταν βλέπεις αυτούς τους παράφρονες παντού στους δρόμους είναι πραγματικά ωραίο να έχεις όπλο», πρόσθεσε, δεσμευόμενος να προστατεύσει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. «Οι άνθρωποί μας δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο βίαιοι, αλλά αν ήταν, τότε αυτή θα ήταν μια φρικτή, φρικτή ημέρα για την άλλη πλευρά», επεσήμανε.

Μια ομάδα ένοπλων πολιτών παρέμειναν έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ, με έναν από αυτούς να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι βρίσκονται εκεί για την περίπτωση που οι «αντιφά» διαδηλωτές γίνουν βίαιοι.

Για ακόμη μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ότι δεν έχει πειστεί για τη σοβαρότητα της πανδημίας επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως πρόκειται κυρίως για απάτη και ζητώντας λιγότερα τεστ για κορονοϊό.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Τραμπ χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τον Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον «μαριονέτα της άκρας Αριστεράς».

«Στην Αμερική του Τζο Μπάιντεν, οι πλιατσικολόγοι και οι παράνομοι ξένοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους νομοταγείς Αμερικανούς. Δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα, ήταν γερουσιαστής, ήταν αντιπρόεδρος … » σημείωσε.