Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εμπλέκεται στη μεταφορά όπλων σε βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ παραιτήθηκε από τη θέση του την Τετάρτη (18/10) μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας, λέγοντας ότι «κοντόφθαλμες αποφάσεις» της κυβέρνησης Μπάιντεν συνέβαλαν στο να πρέπει να κάνει «έναν αφόρητο ηθικό συμβιβασμό».

Ads

«Μέσα σε 11 χρόνια έκανα περισσότερους ηθικούς συμβιβασμούς από ό,τι μπορώ να θυμηθώ, αλλά με υπόσχεση στον εαυτό μου το καλό να είναι περισσότερο από το κακό που θα κάνω», έγραψε ο αξιωματούχος, Τζος Πολ, σε μια ανάρτηση εξηγώντας την απόφασή του.

«Φεύγω σήμερα γιατί πιστεύω ότι στην τρέχουσα πορεία μας όσον αφορά τη συνεχιζόμενη —πράγματι, διευρυμένη και επιταχυνόμενη— παροχή φονικών όπλων στο Ισραήλ, θα καταπατούσα αυτή την υπόσχεση» πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις, όπως η ώθηση περισσότερων όπλων στη μία πλευρά του πολέμου, που πιστεύω ότι είναι κοντόφθαλμες, καταστροφικές, άδικες και αντιφατικές με τις ίδιες τις αξίες που υποστηρίζουμε», ανέφερε.

Ads

Ο Τζόρτζ Πολ εργαζόταν για τη Δημόσια Υπηρεσία Πολιτικών και Στρατιωτικών Θεμάτων, σύμφωνα με τη δήλωσή του και όπως αναφέρει η Υπηρεσία αυτή διαχειρίζεται τις αμυντικές σχέσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ και επιβλέπει τις μεταφορές όπλων σε αυτούς.

Όπως αναφέρει το Politico, η απόφασή του έρχεται, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς εναντίον της χώρας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Η απάντηση αυτής της κυβέρνησης – και μεγάλου μέρους του Κογκρέσου – είναι μια παρορμητική αντίδραση, μια πνευματική «χρεοκοπία» που δείχνει γραφειοκρατική αδράνεια», έγραψε ο Πολ αναφερόμενος στην δήλωση Μπάιντεν για την «ανθρωπιστική δράση» του Ισραήλ στην Γάζα, στην οποία -σύμφωνα με όσα λέει ο Νετανιάχου- ετοιμάζεται να κάνει χερσαία εισβολή.

Η δήλωση του «Είναι απογοητευτική και δεν μου προκαλεί έκπληξη» πρόσθεσε.