Οργή έχει ξεσπάσει για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ, με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται το βράδυ της Παρασκευής στο Μέμφις, στην πολιτεία Τενεσί, απαιτώντας δικαιοσύνη, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από τη βίαιη σύλληψη του Τάιρ Νίκολς, νεαρού Αφροαμερικανού που πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Ads

Τα πλάνα από τη σύλληψη του 29χρονου Τάιρ Νίκολς, δείχνουν τον βάρβαρο ξυλοδαρμό του για ώρα από πέντε αστυνομικούς, όλοι τους μαύροι, έπειτα από έλεγχο, που θεωρητικά θα ήταν ένα θέμα ρουτίνας, στη μεγαλούπολη του Τενεσί την 7η Ιανουαρίου.

Οι πέντε αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν βάρβαρα τον νεαρό καθώς προχωρούσαν στη σύλληψη του για απλή παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στο Μέμφις, απομακρύνθηκαν από τις τάξεις της αστυνομίας και αντιμετωπίζουν πλέον δίωξη για φόνο.

«Τι θα κάνετε», φώναζε διαδηλώτρια στο «πάρκο των μαρτύρων», στο κέντρο του Μέμφις, απευθυνόμενη στην αρχηγό της αστυνομίας της πόλης.

Ads

Μετά τις 18:00 (τοπική ώρα), μερικές δεκάδες διαδηλωτές έκλεισαν οδικό άξονα της πόλης, προκαλώντας μποτιλιάρισμα ενώ φώναζαν το σύνθημα: «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Η πορεία συνεχίστηκε σε γέφυρα που ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Μισισιπή και έκλεισε την κυκλοφορία στις τέσσερις λωρίδες.

Για τον Ντέιβιντ Σταξ, κάτοικο του Μέμφις που πήγε να διαδηλώσει, ο θάνατος του Τάιρ Νίκολς «πρέπει να ενώσει τους πάντες, να ανοίξει τα μάτια» των Αφροαμερικανών. Για τη Μόνικα Τζόνσον, 24χρονη ακτιβίστρια που πήγε εκεί από την Ατλάντα, είναι σημαντικό τώρα είναι η αστυνομία «να λογοδοτήσει» και να καταδικαστούν όλοι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν.

«Απαιτούμε να διαλυθεί η μονάδα Scorpion», πρώην μέλη της οποίας ήταν η αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τον Τάιρ Νίκολς, πρόσθεσε.

«Αγανακτισμένος» δηλώνει ο Μπάιντεν

Την οδύνη και την αγανάκτησή του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για το «φρικιαστικό» βίντεο της βίαιης σύλληψης του Τάιρ Νίκολς. «Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε θα προκαλέσουν αγανάκτηση στον πληθυσμό, κι υπάρχει λόγος», αναγνώρισε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, συμπληρώνοντας πάντως πως είναι απαραίτητο οι διαδηλώσεις που θα γίνουν να είναι «ειρηνικές».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οικογένεια του Τάιρ Νίκολς «αξίζει» να διενεργηθεί «άμεση, πλήρης και διαφανής έρευνα».

Ο κ. Μπάιντεν συζήτησε νωρίτερα χθες με την οικογένεια του νεαρού και εξήρε την έκκλησή της οι διαδηλώσεις να γίνουν σε κλίμα ηρεμίας. Σημείωσε πως μίλησε με τη μητέρα και τον πατριό του Τάιρ Νίκολς, τους «εξέφρασε προσωπικά τα συλλυπητήριά του» και «εξήρε το θάρρος και τη δύναμή τους».

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε διάφορες συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις ΗΠΑ, ιδίως στο Μέμφις, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους πως «προφανώς ανησυχώ πολύ, αλλά νομίζω ότι η Ρόου Βον Γουέλς (σ.σ. η μητέρα του Τάιρ Νίκολς) απηύθυνε πολύ σθεναρή έκκληση» να επικρατήσει ηρεμία.