Ογκώδη διαδήλωση εναντίον της αλόγιστης οπλοκατοχής πραγματοποιήθηκε στου δρόμους της Ουάσινγκτον. Εκατοντάδες άνθρωποι απαίτησαν αυστηρότερους νόμους για την οπλοκατοχή από πολίτες. Οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν ως απάντηση σε πορείες του αντίπαλου στρατοπέδου την προηγούμενη εβδομάδα, που υποστηρίζει το υπάρχον πλαίσιο κατοχής όπλων.
Ads
Έξι εβδομάδες μετά το μακελειό με τους μαθητές στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέτικατ, οι διαδηλωτές κάλεσαν το Κογκρέσο και την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δράσουν «τώρα για τον έλεγχο των όπλων» και «να σταματήσουν» το ισχυρό λόμπι των εμπόρων όπλων.
Για τη συγκέντρωση έφτασαν οργανωμένα επιπλέον 100 κάτοικοι του Νιούταουν, το σκηνικό της τελευταίας τυφλής επίθεσης με θύματα είκοσι παιδιά.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ουάσινγκτον) απέναντι από το Καπιτώλιο και πραγματοποίησαν πορεία προς το Μνημείο του Ουάσινγκτον. Ζητούσαν, μεταξύ άλλων, και την απαγόρευση της πώλησης ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου.
Οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν ως απάντηση σε πορείες του αντίπαλου στρατοπέδου την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εκατοντάδες υπέρμαχοι του υφιστάμενου πλαισίου διαδήλωσαν εναντίον των περιορισμών που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση Ομπάμα στον απόηχο της σφαγής στο Νιούταουν.
«Πρέπει να δράσουμε, να δράσουμε, και όχι πλέον να μιλάμε. Εξ ονόματος του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου (Τζο Μπάιντεν), θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περάσει η νομοθεσία που ενισχύει την ασφάλεια των παιδιών μας, των οικογενειών μας και των κοινοτήτων μας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αρνι Ντάνκαν, ο οποίος στήριξε τη διαδήλωση.
Ανέφερε μάλιστα πως όταν ήταν επικεφαλής του συστήματος των δημόσιων σχολείων του Σικάγο στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, «κάθε δύο εβδομάδες κάναμε την κηδεία ενός παιδιού θύματος πυροβόλου όπλου».
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και βουλευτές.
Ανάμεσα στις πόλεις όπου σχεδιάστηκαν ανάλογες πορείες είναι το Σαν Φρανσίσκο και το Ώστιν στο Τέξας.
Το ζήτημα της οπλοκατοχής έχει χάσει ουσιαστικά το «ευνοϊκό καθεστώς» του πολιτικού ταμπού, όπως ήταν παραδοσιακά στις ΗΠΑ, υπό το βάρος του αίματος στα όλο και συχνότερα περιστατικά των τελευταίων μηνών. Το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά απαγόρευσή της θα χρειαζόταν νέα τροποποίηση, πιθανότητα σχεδόν αδύνατη στην παρούσα περίσταση.
Πάντως, οι προθέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα να θέσει περιορισμούς στο ποιος μπορεί να κατέχει όπλα, τι είδους όπλα θα μπορεί να διαθέτει και πώς θα τα αγοράζει, έχουν ενθαρρύνει όσους για χρόνια δυσανασχετούσαν με το αμερικανικό πλαίσιο οπλοκατοχής. Παράλληλα όμως έχουν εξοργίσει τους υπέρμαχούς του, με εμπροσθοφυλακή την NRA -το «λόμπι των όπλων».
Το πακέτο Ομπάμα -που ξεκινά να συζητείται στη Γερουσία- δεν έχει εγγυημένη την ψήφο ούτε από ορισμένους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές που εκλέγονται σε πολιτείες με πολύ ισχυρή την «παράδοση» της οπλοκατοχής.
Ο σκληρός πυρήνας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται αυτοί οι Γερουσιαστές είναι ο Μαξ Μπάουκους από τη Μοντάνα, ο Μαρκ Μπέγκιτς από την Αλάσκα και ο Μαρκ Πράιορ από το Άρκανσο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >