Ο στρατός των ΗΠΑ φαίνεται να δημιουργεί ένα νέο εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, μέσα σε λίγες εβδομάδες, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Έρευνας του Στρατού Γουόλτερ Ριντ αναμένεται να ανακοινώσουν ότι έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό κατά του COVID-19 και όλων των παραλλαγών του, ακόμη και της Ομικρον.

Ads

Το ίδιο εμβόλιο αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και για παλαιότερους ιούς προέλευσης SARS που έχουν σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα σχεδόν δύο ετών εργασίας. Το εργαστήριο του Στρατού έλαβε την πρώτη αλληλουχία DNA του ιού COVID-19 στις αρχές του 2020. Πολύ γρήγορα, ο κλάδος μολυσματικών ασθενειών του Γουόλτερ Ριντ αποφάσισενα επικεντρωθεί στην κατασκευή ενός εμβολίου που θα λειτουργούσε όχι μόνο ενάντια στο υπάρχον στέλεχος, αλλά και σε όλες τις πιθανές παραλλαγές του.

Το εμβόλιο Spike Ferritin Nanoparticle COVID-19 του Γουόλτερ Ριντ, ή SpFN, ολοκλήρωσε τις δοκιμές σε ζώα νωρίτερα φέτος, σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα. Η Φάση 1 των δοκιμών σε ανθρώπους ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα, και πάλι με θετικά αποτελέσματα που υποβάλλονται σε τελική αναθεώρηση, δήλωσε ο δρ Κέιβον Μόντζαραντ, διευθυντής του κλάδου μολυσματικών ασθενειών του Γουόλτερ Ριντ, σε αποκλειστική συνέντευξη με το Defense One.

Ads

Το εμβόλιο SpFN χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την ανάλυση του δρ Κέιβον Μόντζαραντ, μία πρωτεΐνη που έχει σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να μοιράζουν στελέχη του ιού σε διαφορετικές όψεις της πρωτεΐνης.

«Με την Όμικρον δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγει κάποιος αυτόν τον ιό. Δεν πρόκειται να γίνει απλά. Έτσι, σύντομα ο κόσμος είτε θα είναι εμβολιασμένος είτε μολυσμένος» τόνισε ο επιστήμονας του Γουόλτερ Ριντ.

«Είναι πολύ συναρπαστικό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για ολόκληρη την ομάδα μας και νομίζω για ολόκληρο τον Στρατό επίσης», είπε ο Μόντζαραντ.