Ο προοδευτικός αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κάλεσε το Κογκρέσο να απορρίψει άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων που συζητείται να δοθεί στο Ισραήλ για να συνεχίσει τον “βάναυσο πόλεμό” του εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Η πρόσθετη αυτή βοήθεια προς το Ισραήλ αποτελεί μέρους ενός πακέτου χρηματοδότησης  που προορίζεται για τους συμμάχους των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, καθώς και για την ασφάλεια των συνόρων.

Ads

«Ενώ αναγνωρίζουμε ότι ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε με τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ ήταν κατάφωρα δυσανάλογη, ανήθικη και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Σάντερς.

«Το Ισραήλ έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στους τρομοκράτες της Χαμάς που του επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Σάντερς σε μια δήλωση που εξηγούσε την ψήφο του. «Δεν έχουν το νομικό ή ηθικό δικαίωμα να σκοτώσουν χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους άνδρες, γυναίκες και παιδιά».

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ΟΧΙ ΑΛΛΗ χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τον παράνομο, ανήθικο, βάναυσο και κατάφωρα δυσανάλογο πόλεμο του Νετανιάχου κατά του παλαιστινιακού λαού”, δήλωσε ο Σάντερς στο Χ.

Ads

Όλο και πιο επικριτικός γίνεται ο Μπέρνι Σάντερς απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιδρομές στη Γάζα σύμφωνα με τον Guardian. Τον περασμένο μήνα, εισήγαγε ψήφισμα με το οποίο καλούσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διερευνήσει  παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα καταδικάζοντας, επίσης, το βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Λίγες ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία για ένα άλλο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε «επείγουσα και εκτεταμένη ανθρωπιστική παύση» στον πόλεμο.Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέκαμψε για άλλη μια φορά το Κογκρέσο για να δώσει το πράσινο φως για μια επείγουσα πώληση όπλων στο Ισραήλ αναφέρει το Al Jazeera, το οποίο έχει απλώς εντείνει και διευρύνει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή.

Τον περασμένο μήνα, ο Σάντερς αντιτάχθηκε σε μια πρόταση χρηματοδότησης ύψους 111 δισ. δολαρίων που υποστηρίχθηκε από τους Δημοκρατικούς, εκφράζοντας ανησυχία σχετικά με τα χρήματα για το Ισραήλ που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Κογκρέσο ότι είχε λάβει μια δεύτερη απόφαση έκτακτης ανάγκης σε λιγότερο από ένα μήνα, η οποία καλύπτει την πώληση εξοπλισμού ύψους 147,5 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ.