Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια επιδρομής των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ads

«Χθες το βράδυ υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τους Συμμάχους μας και να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, απογειώσαμε από το πεδίο της μάχης τον Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν με ασφάλεια».

Μάλιστα ο Μπάιντεν, ο οποίος παρακολουθούσε ζωντανά την επιχείρηση, εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους δεν επιλέχθηκε επίθεση με drone ή με ελικόπτερο: «Γνωρίζοντας ότι αυτός ο τρομοκράτης είχε επιλέξει να περιβάλλεται από οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Κάναμε την επιλογή να ακολουθήσουμε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους στρατιώτες μας, αντί να χτυπήσουμε τον τρομοκράτη από αέρος. Κάναμε αυτή την επιλογή για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μεταξύ των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Ads

«Γνωρίζουμε ότι καθώς τα στρατεύματά μας πλησίαζαν για να συλλάβουν τον τρομοκράτη, σε μια τελευταία πράξη απελπισμένης δειλίας, χωρίς να υπολογίζει τις ζωές της οικογένειάς του, επέλεξε να ανατιναχτεί και να ανατινάξει ολόκληρο τον τρίτο όροφο καθώς φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά. Δεν διάλεξε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε παίρνοντας μαζί του πολλά μέλη της οικογένειάς του, όπως ακριβώς έκανε και ο προκάτοχός του» σημείωσε ο Μπάιντεν.

Ο Κουράσι διαδέχθηκε στην ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Ωστόσο, από την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία, στην πυκνοκατοικημένη πόλη Ατμέ της βόρειας Συρίας, στην επαρχία Ιντλίμπ κοντά στα Τουρκικά σύνορα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιά, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο ίδιος ο Κουράσι προκάλεσε την έκρηξη, από την οποία πέθαναν η γυναίκα και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

«Η αποστολή ήταν επιτυχής» και «δεν υπήρξαν απώλειες» στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωνε νωρίτερα ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Αμερικανού Υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωση Τύπου.

«Ξυπνήσαμε στη 1 το πρωί από τον ήχο των ελικοπτέρων, και στη συνέχεια, γύρω στις 3 το πρωί, ακούσαμε να γίνεται μπαράζ επιθέσεων», δήλωσε στο Al Jazeera ένας Σύρος που ζει ένα τετράγωνο μακριά από τον τόπο της επίθεσης.

Αυτόπτης μάρτυρας που μένει εκεί κοντά δήλωσε πως είδε αρκετά πτώματα στο σημείο. «Υπήρχε αίμα παντού», είπε στο Reuters, ενώ αξιωματούχος των ανταρτών που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε πως ο τζιχαντιστής, που ήταν ο στόχος της επιδρομής, ήταν εκείνη την ώρα μαζί με την οικογένειά του.

Η επαρχία Ιντλίμπ και ζώνες γύρω της ελέγχονται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) -το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που ορκιζόταν πίστη στην Αλ Κάιντα ως το 2016- και συμμάχους της. Ορισμένοι ξένοι τζιχαντιστές, που αποσχίστηκαν, ίδρυσαν την οργάνωση Χούρας αν Ντιν («Φύλακες της Θρησκείας»), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ και έχει μπει στο στόχαστρο βομβαρδισμών του συνασπισμού.

Φωτογραφία: Guardian