Μια νέα υπόθεση που μοιάζει με εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ σοκάρει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ, μετά από βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, στο οποίο επτά αστυνομικοί και τρεις εργαζόμενοι σε ψυχιατρική κλινική στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ φαίνονται καθηλώνουν με τα γόνατά τους στο έδαφος επί 11 λεπτά, 28χρονο μαύρο Ίρβο Οτιένο, μέχρι που εκείνος αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ads

Το βίντεο δημοσιοποίησε η εισαγγελέας της κομητείας Ντινγουίντι, Ανν Κάμπελ Μπάσκερβιλ, όπου εκδικάζεται η υπόθεση με κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, επτά αστυνομικούς του γραφείου του σερίφη και τρεις εργαζόμενους στην κλινική.

«Ο γιος μου αντιμετωπίστηκε σαν σκύλος, χειρότερα από σκύλο», είπε η μητέρα του Ίρβο Οτιένο, σε συνέντευξη Τύπου. «Το είδα με τα μάτια μου». Στο βίντεο, ο 28χρονος φαίνεται να φορά χειροπέδες αλλά και δεσμά στα πόδια. Αξίζει να σημειωθεί πως αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ τρεις μέρες πριν το τραγικό γεγονός είχε συλληφθεί από την αστυνομία, όταν γείτονά του κατήγγειλε ότι προσπαθούσε να μπει στο σπίτι του. Την ημέρα που έχασε τη ζωή τους, στις 6 Μαρτίου, είχε μεταφερθεί από τις φυλακές στο Κεντρικό Κρατικό Νοσοκομείο της στη Βιρτζίνια, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Η οικογένεια του κ. Οτιένο κατήγγειλε ότι ενώ ήταν στη φυλακή, του στερήθηκαν τα φάρμακα που χρειαζόταν για την ψυχική του ασθένεια, ενώ αμφισβήτησαν τις αρχικές αναφορές της αστυνομίας ότι ήταν βίαιος στο πρώτο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Ο δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων Μπεν Κραμπ, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια, συνέκρινε το βίντεο με αυτό της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ , που πυροδότησε διαδηλώσεις για την αστυνομική βία, ειδικά εναντίον μειονοτήτων.

Ads

«Ο Ίρβο χρειαζόταν ένα χέρι βοήθειας. Αυτό που πήρε ήταν μια υπερβολική δόση υπερβολικής βίας», είπε ο Κραμπ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο 28χρονος, την στιγμή του φονικού περιστατικού ούτε ήταν επιθετικός ούτε αντιστεκόταν. «Προσπαθούσε απλώς να αναπνεύσει», είπε στους δημοσιογράφους.

Δικηγόρος από την πλευρά των κατηγορουμένων, δήλωσε στο CNN ότι είναι «απογοητευμένος» που ο εισαγγελέας δημοσίευσε το βίντεο επειδή «θα μπορούσε να επηρεάσει την ομάδα των ενόρκων».