Άγνωστο αριθμό νεκρών, παγιδευμένους και εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα, άφησε πίσω του ο «Ίαν» ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε την Φλόριντα και ένας από τους ισχυρότερους που έπληξαν ποτέ τις ΗΠΑ.

Ads

Ο τυφώνας, μετά την Κούβα χτύπησε την Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας έως και 241 χλμ/ώρα, οι οποίοι επεκτάθηκαν έως και 665 χλμ. κατά μήκος της τεράστιας ακτογραμμής της πολιτείας, με τις καταιγίδες να καταβρέχουν μεγάλο μέρος της.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν τουλάχιστον έναν θάνατο από τον «Ίαν», ενός 72χρονου άνδρα στη Ντελτόνα ο οποίος έπεσε σε κανάλι από τη δύναμη των χειμάρρων και της καταρακτώδους βροχής ενώ χρησιμοποιούσε σωλήνα για να αδειάσει την πισίνα του, δήλωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Βολούσια.

Ένας άλλος σερίφης της Φλόριντα είπε ότι πιστεύει ότι ο αριθμός των νεκρών θα αγγίξει την τάξη «των εκατοντάδων». Ο σερίφης της κομητείας Λι, είπε στο «Good Morning America» του τηλεοπτικού δικτύου ABC ότι οι δρόμοι και οι γέφυρες παραμένουν απροσπέλαστα, καθηλώνοντας χιλιάδες ανθρώπους που τηλεφώνησαν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να διασωθούν.

Ads

«Μας συνέτριψε» (σ.σ. ο τυφώνας), είπε ο ο σερίφης. «Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να προσεγγίσουμε σε πολλούς από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Δήμαρχος Φορτ Μάγιερς: Μας συνέτριψε

Ο δήμαρχος του Φορτ Μάγιερς, στην κομητεία Λι, Κέβιν Άντερσον, είπε στο «Today» του αμερικανού τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι δεν είχε ενημερωθεί για κάποιον θάνατο στην πόλη, τονίζοντας ωστόσο ότι ο «Ίαν» είναι μακράν η χειρότερη καταιγίδα που έχει δει από τη δεκαετία του 1970.

«Το να βλέπω από το διαμέρισμα μου στην καρδιά του κέντρου το νερό να ανεβαίνει και να πλημμυρίζει όλα τα καταστήματα στον πρώτο όροφο, ήταν ένα αποκαρδιωτικό θέαμα», είπε ο Άντερσον.

Ταυτόχρονα, στην κομητεία Σάρλοτ, ακριβώς βόρεια του Φορτ Μάγιερς, οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 μ.μ. και 6 π.μ. «για λόγους ασφαλείας», λέγοντας ότι όσοι παραβάτες εντοπισθούν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες πλημμελήματος δεύτερου βαθμού.
Γκρεμίστηκε η γέφυρα Κάγιο Κόστα

Στο μεταξύ, τμήμα της γέφυρας που συνδέει το νησί-φράγμα Κάγιο Κόστα, των περίπου 6.300 κατοίκων, με την ηπειρωτική χώρα γκρεμίστηκε με αποτέλεσμα οι αρχές να μην έχουν πόσοι ακριβώς από τους κατοίκους παραμένουν εκεί μετά την έκδοση των εντολών εκκένωσης, όταν πρωτοεμφανίστηκε η καταιγίδα.

Πολλές είναι οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από συνεργεία έκτακτης ανάγκης που πριονίζουν τα χαλάσματα που έχουν δημιουργηθεί από πεσμένους κορμούς δέντρων για να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένα σπίτια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και σχεδόν καμία υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλέσουν για έκτακτη βοήθεια ή να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

Η ισχύς του τυφώνα

Η ισχύς του «Ίαν» κατά μόλις άγγιξε τις ακτές της Φλόριντα ήταν κατηγορίας 4 στην κλίμακα σφοδρότητας τροπικών κυκλώνων με μονάδα μέτρησης την ταχύτητα των ανέμων του, κάνοντάς τον τόν πέμπτο ισχυρότερο τυφώνα που έχει χτυπήσει ποτέ τις ΗΠΑ.

Παρόλο που ο «Ίαν» έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα κατηγορίας 2, εξακολουθούν να εκδίδονται από τις αρχές της Φλόριντα προειδοποιήσεις για πιθανές εκτεταμένες, καταστροφικές πλημμύρες, ανέφερε το Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων. Καταιγίδες με νερό ύψους έως και 2 μέτρων εξακολουθούσαν να προβλέπονται για την ανατολική ακτή του Ατλαντικού, όπου θα κινηθεί ο τυφώνας.

Το πρωί της Πέμπτης, στις 8 π.μ., η καταιγίδα βρισκόταν περίπου 70 χλμ. ανατολικά του Ορλάντο και 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, αναπτύσσοντας μέγιστες ταχύτητες ανέμων 100 χλμ/ώρα, με κατεύθυνση προς το ακρωτήριο, είπε το κέντρο.

Εν ενεργεία εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλεψη βροχόπτωσης έως και 30 εκατοστών για περιοχές της βορειοανατολικής Φλόριντα, το παράκτιο τμήμα της πολιτείας της Τζόρτζια και το Λοουκάντρι της Νότιας Καρολίνας. Έως και 15 εκατοστά βροχής θα μπορούσαν να πέσουν στη νότια Βιρτζίνια καθώς η καταιγίδα κινείται προς την ενδοχώρα πάνω από τις πολιτείες των Καρολίνων, με το κέντρο να προειδοποιεί ότι είναι πιθανές και οι κατολισθήσεις στα νότια βουνά των Απαλαχίων.

Στο μεταξύ, μια βάρκα που μετέφερε Κουβανούς μετανάστες βυθίστηκε την Τετάρτη ανατολικά του Κι Γουέστ, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ πραγματοποίησε αποστολή έρευνας και διάσωσης για τους 23 επιβαίνοντες και κατάφερε να βρει τρεις επιζώντες περίπου τρία χιλιόμετρα νότια των Florida Keys, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τέσσερις άλλοι Κουβανοί κολύμπησαν στο Στοκ Άιλαντ, ακριβώς ανατολικά του Κι Γουέστ, δήλωσε η Συνοριοφυλακή των ΗΠΑ. Τα διασωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν από αέρος τους υπόλοιπους 20 μετανάστες, που αγνοούνται.

Ο «Ίαν»,που προηγουμένως έπληξε την Κούβα άφησε στη χώρα της Καραϊβικής δύο νεκρούς και ολικό μπλακ άουτ.