Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σειρά νέων οικονομικών κυρώσεων με στόχο τη διακοπή των ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογικών δεσμών μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίοι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αποτελούν μια ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου της με την Ουκρανία, όπως ανέφερε η εφημερίδα New York Times.

Ads

Οι ενέργειες ανακοινώθηκαν την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν αναχωρούσε από τη χώρα για μια συνάντηση στην Ιταλία της Ομάδας των 7 βιομηχανικών οικονομιών (G7), όπου η νέα προσπάθεια υποβάθμισης της ρωσικής οικονομίας θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Τα μέτρα συντονίστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εμπορίου και αποσκοπούn στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην αποκοπή της ικανότητάς της να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία που τροφοδοτεί το στρατιωτικό της οπλοστάσιο.

Η προσπάθεια έγινε πολύ πιο περίπλοκη τους τελευταίους έξι ή οκτώ μήνες, αφού η Κίνα, η οποία προηγουμένως είχε μείνει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο, αύξησε τις αποστολές μικροτσίπ, εργαλειομηχανών, οπτικών συστημάτων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξαρτημάτων για προηγμένα όπλα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ads

Όμως μέχρι στιγμής το Πεκίνο φαίνεται να έχει λάβει υπόψη του την προειδοποίηση του κ. Μπάιντεν για τη μη αποστολή όπλων στη Ρωσία, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.

Αν και τα μέτρα επεκτείνουν την εμβέλεια του αμερικανικού προγράμματος κυρώσεων, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής συγκρατηθεί από την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές ή ευρωπαϊκές τράπεζες που πιστεύει ότι βοηθούν τη Ρωσία. Τα νέα μέτρα δεν περιορίζουν τις τράπεζες από το να διευκολύνουν τις συναλλαγές που σχετίζονται με τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε να συνεχιστούν από την ανησυχία ότι ο περιορισμός τους θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Πολλαπλές κυρώσεις

Ανακοινώνοντας τις κυρώσεις, η υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η πολεμική οικονομία της Ρωσίας είναι βαθιά απομονωμένη από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφήνοντας τον στρατό του Κρεμλίνου απελπισμένο για πρόσβαση στον έξω κόσμο».

Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται η επέκταση των «δευτερογενών» κυρώσεων, που δίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την εξουσία να βάζουν στη μαύρη λίστα κάθε τράπεζα σε όλο τον κόσμο που συναλλάσσεται με ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ήδη αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Αυτό αποσκοπεί στο να αποτρέψει τις μικρότερες τράπεζες, ιδίως σε μέρη όπως η Κίνα, από το να βοηθήσουν τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει την πολεμική της προσπάθεια.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης περιορισμούς στο χρηματιστήριο της Μόσχας με την ελπίδα να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές από το να στηρίξουν τις ρωσικές αμυντικές εταιρείες. Οι κυρώσεις έπληξαν αρκετές κινεζικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ηλεκτρονικά, λέιζερ και εξαρτήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εκτός από τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 100 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που «εμπλέκονται στην ανάπτυξη της μελλοντικής παραγωγικής και εξαγωγικής ικανότητας της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, των μετάλλων και της εξόρυξης». Και το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τη δική του σειρά περιορισμών, απαγορεύοντας τις αμερικανικές εξαγωγές σε ορισμένες διευθύνσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιούνται για τη σύσταση εταιρειών-βιτρίνες για τη διοχέτευση απαγορευμένων προϊόντων στη Ρωσία.