Με πιθανές πολιτικές προεκτάσεις και στην Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στην επιβολή περιορισμών στη χορήγηση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται στην κατάχρηση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, όπως το Predator της Intellexa που μοιράζεται δεκάδες κοινούς στόχους παρακολούθησης με αυτούς της ΕΥΠ.
Η πολιτική περιορισμού των θεωρήσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιτρέπει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε άτομα που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, καθώς και σε όσους διευκολύνουν τέτοιες ενέργειες και επωφελούνται από αυτές. Η νέα αυτή πολιτική αποτελεί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την πιο πρόσφατη ενέργεια στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης spyware.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, Intellexa και Cytrox μπήκαν στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη βιομηχανία spyware. Τόσο η Intellexa όσο και η Cytrox ελέγχονται από τον Ταλ Ντίλιαν, ενώ μέτοχος της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 και ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος μαζί με τον επίσης επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο και τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, συνιστούν τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει έρευνα των New York Times, η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια εξαγωγής του Predator σε τουλάχιστον μία αφρικανική χώρα, τη Μαδαγασκάρη, όπου χρησιμοποιήθηκε κυρίως εναντίον τοπικών πολιτικών και δημοσιογράφων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν για την αυξανόμενη κατάχρηση των spyware σε όλο τον κόσμο για τη διευκόλυνση της καταστολής, τον περιορισμό της ελεύθερης ροής πληροφοριών και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κακή χρήση των spyware απειλεί το απόρρητο και την ελευθερία της έκφρασης, την ειρηνική συνάθροιση και τη συνεργασία. Αυτή η στόχευση έχει συνδεθεί με αυθαίρετες κρατήσεις, εξαφανίσεις και δολοφονίες στις πιο τρομερές περιπτώσεις. Επιπλέον, η κακή χρήση αυτών των εργαλείων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία για το προσωπικό των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και θα συνεχίσουν να προωθούν τη λογοδοσία για άτομα που εμπλέκονται σε εμπορική κατάχρηση λογισμικού κατασκοπείας», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το μέτρο της μη χορήγησης βίζας για την είσοδο στις ΗΠΑ σε όσους εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και χρήση λογισμικών παρακολούθησης αφορά:
- Σε άτομα που πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί σε κατάχρηση εμπορικών spyware, για στόχευση, αυθαίρετη ή παράνομη παρακολούθηση, παρενόχληση, καταστολή ή εκφοβισμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, άλλων ατόμων που θεωρούνται διαφωνούντες για τη δουλειά τους, μελών περιθωριοποιημένων κοινοτήτων ή ευάλωτων πληθυσμών ή των μελών της οικογένειας αυτών των ατόμων.
- Σε άτομα που πιστεύεται ότι διευκολύνουν ή αποκομίζουν οικονομικό όφελος από την τα spyware και τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη, τη διεύθυνση ή τον λειτουργικό έλεγχο εταιρειών που παρέχουν τεχνολογίες όπως spyware σε κυβερνήσεις ή ενεργούν για λογαριασμό κυβερνήσεων, οι οποίες συμμετέχουν σε προαναφερόμενες δραστηριότητες.
- Στις συζύγους και στα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, όσων ανήκουν στις κατηγορίες 1 και 2.
Επισημαίνεται πως σε αυτή τη φάση είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα επηρεάσει και τους Έλληνες αξιωματούχους που εμπλέκονται στην υπόθεση Predator.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >