Η Αλαμπάμα σκοπεύει να προχωρήσει στην πρώτη γνωστή εκτέλεση με υποξία αζώτου αυτή την εβδομάδα, θανατώνοντας τον Κένεθ Σμιθ περίπου 14 μήνες μετά την αποτυχία εκτέλεσης της θανατικής ποινής του με θανατηφόρο ένεση.

Ads

Ο Σμιθ έχει καταδικαστεί για την επί πληρωμή δολοφονία της συζύγου ενός πάστορα το 1988.

Όπως μεταδίδει το CNN ελάχιστα είναι γνωστά για το πώς θα πραγματοποιηθεί υποξία αζώτου, κατά τη διάρκεια ενός 30ωρου παραθύρου εκτέλεσης από την Πέμπτη έως την Παρασκευή, καθώς το δημοσιευμένο πρωτόκολλο της πολιτείας φέρει διορθώσεις που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκρύπτουν βασικές λεπτομέρειες από τον δημόσιο έλεγχο.

Η πολιτεία, στα δικαστικά αρχεία, ανέφερε ότι οι διορθώσεις έγιναν για λόγους ασφαλείας.

«Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που δημιουργήθηκε από το πουθενά”, δήλωσε ο Robin Maher, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η θανατική ποινή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν παίρνει θέση επ’ αυτής.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο», δήλωσε στο CNN. «Δεν υπάρχει καμία δοκιμή αυτής της διαδικασίας. Κανείς δεν ξέρει πώς θα συμβεί».

Εν μέσω της αβεβαιότητας, ο Σμιθ και οι δικηγόροι του – μαζί με εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τα Ηνωμένα Έθνη – έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσον οι πιθανές επιπλοκές από τη διαδικασία με το αέριο άζωτο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολικό πόνο ή ακόμη και σε βασανιστήρια για τον κρατούμενο που ζήτησε προηγουμένως να θανατωθεί με αυτόν τον τρόπο.

«Δεν είναι ότι το αέριο άζωτο δεν θα σας σκοτώσει», δήλωσε στο CNN ο δρ Τζόελ Ζίβοτ, αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Έμορι. «Αλλά θα σας σκοτώσει με τρόπο που θα συνάδει με τη συνταγματική απαίτηση να μην είναι σκληρό και να μην είναι βασανιστήριο».

Η Αλαμπάμα είναι μία από τις μόλις τρεις πολιτείες, μαζί με την Οκλαχόμα και το Μισισιπή, που έχουν εγκρίνει τη χρήση αερίου αζώτου για την εκτέλεση θανατικών ποινών. Αλλά καμία δεν το έχει χρησιμοποιήσει και μόνο η Αλαμπάμα έχει περιγράψει ένα πρωτόκολλο.

Ενώ ορισμένες αμερικανικές πολιτείες χρησιμοποιούσαν πριν από δεκαετίες θανατηφόρο αέριο για την εκτέλεση κρατουμένων, η χρήση αζώτου θα ήταν νέα: Θεωρητικά, περιλαμβάνει την αντικατάσταση του αέρα που αναπνέει ένας κρατούμενος με 100% άζωτο, στερώντας από το σώμα το οξυγόνο που χρειάζεται για να επιβιώσει. Μια τέτοια αντικατάσταση θα οδηγούσε σε ανώδυνο θάνατο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της μεθόδου, οι οποίοι επικαλούνται το ρόλο του αζώτου σε θανατηφόρα βιομηχανικά ατυχήματα ή αυτοκτονίες.

Αλλά αυτά τα περιβάλλοντα είναι διαφορετικά από μια εκτέλεση, δήλωσε ο Ζίβοτ, ο οποίος πρόσθεσε ότι φοβάται ότι η προσπάθεια της Αλαμπάμα θα μπορούσε να πάει στραβά και να προκαλέσει μυριάδες πιθανές επιπλοκές, όπως να προκαλέσει στον κατάδικο μια κρίση ή να κάνει εμετό μέσα στη μάσκα που παρέχει το άζωτο, προκαλώντας του πνιγμό.

Εν τω μεταξύ, αν και η μυστικότητα σχετικά με τη θανατική ποινή δεν είναι ασυνήθιστη – πολλές πολιτείες κρατούν μυστικές ορισμένες λεπτομέρειες των διαδικασιών εκτέλεσης – οι ειδικοί λένε ότι αυτή η στιγμή είναι επίσης ανησυχητική επειδή η Αλαμπάμα το 2022 εκτέλεσε τρεις θανατηφόρες ενέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης του Σμιθ, τις οποίες οι επικριτές θεώρησαν «μπερδεμένες» επειδή παρέκκλιναν από το πρωτόκολλο.

«Δεδομένης της ιστορίας που έχει η Αλαμπάμα, με τόσες πολλές αποτυχημένες εκτελέσεις, φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα στρέφονταν σε μια νέα, μη δοκιμασμένη και επικίνδυνη διαδικασία», δήλωσε ο Maher.

Από την πλευρά της, πάντως, η Αλαμπάμα αυτή την εβδομάδα είναι «έτοιμη να ξεκινήσει», με την εκτέλεση του Σμιθ με υποξία αζώτου, δήλωσε στο CNN ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της σε δήλωσή του.