Σε ποινή φυλάκισης έως 24 χρόνια πρέπει να καταδικαστεί ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, δήλωσε χθες ο Ρόμπερτ Μιούλερ, ειδικός εισαγγελέας αρμόδιος της έρευνας για το Russia-gate.

Ads

Η ομάδα του τελευταίου ζήτησε ποινή από 19,5 έως 24,5 χρόνια σε βάρος του κατηγορούμενου γιατί είπε ψέματα στις ομοσπονδιακές αρχές και συμφώνησε με την εκτίμηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για καταδίκη από «235 έως 293 μήνες».

Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στο αρμόδιο δικαστήριο ζητάται επίσης η επιβολή προστίμου, κοινωνική και δικαστική παρακολούθηση έως 5 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, αποζημιώσεις ύψους 24,8 εκατομμυρίων δολαρίων και η κατάσχεση 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο 59χρονος θα μπορούσε ακόμα να τιμωρηθεί με χρηματικές ποινές συνολικού ύψους άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση του Μιούλερ που αναφέρεται σε απάτες και άλλα εγκλήματα που ο πολιτικός σύμβουλος άρχισε να διαπράττει πριν αρχίσει να δουλεύει για την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού το 2016.

Ads

«Ο Μάναφορτ δρούσε για περισσότερο από μια δεκαετία σαν να ήταν πάνω από το νόμο και στέρησε εκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και διάφορα. Η πρόταση πρέπει να αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα αυτών των εγκλημάτων και να αποτρέπει τόσο τον Μάναφορτ όσο και άλλους» αναφέρεται στο έγγραφο.

Προχθές ομοσπονδιακή δικαστής επικύρωσε τη θέση του γραφείου του εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία ο 59χρονος, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με τους ερευνητές για να ελαφρύνει την ποινή του, είπε σκόπιμα ψέματα σε σχέση με τις επαφές που είχε το 2016 και το 2017 με τον Κονσταντίν Κιλίμνικ, συνεργάτη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η δικαστής, Έιμυ Μπέρμαν Τζάκσον, αποφάνθηκε επίσης ότι ο Μάναφορτ είπε ψέματα σε σχέση με οικονομικές συναλλαγές και με ένα μέρος της έρευνας του Μιούλερ που παραμένει απόρρητο.

Έτσι η ομάδα του Μιούλερ δεν ήταν πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει τη συμφωνία τους για επιβολή ποινής φυλάκισης έως 10 έτη σε βάρος του λομπίστα που είχε ηγηθεί για σύντομο χρονικό διάστημα της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ.

Ο Μάναφορτ κρίθηκε ήδη ένοχος τον Αύγουστο για οκτώ κατηγορίες που αφορούν τραπεζική και οικονομική απάτη και τον ρόλο του σε φιλορωσικά πολιτικά κόμματα στην Ουκρανία μεταξύ του 2004 και του 2014.