Το μικροσκοπικό, ακατοίκητο νησί του Τιμίου Σταυρού (St. Croix), που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της καναδικής επαρχίας Νιου Μπράνζγουικ και της πολιτείας Μέιν των ΗΠΑ, είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός και για τις δύο χώρες, ωστόσο, απειλείται με υψηλά επίπεδα διάβρωσης που καταβροχθίζουν κομμάτια της γης του.

Ads

Το νησί έχει κηρυχθεί από τις ΗΠΑ εθνικό μνημείο, εθνικός ιστορικός τόπος, καθώς και διεθνές ιστορικό μνημείο, μια κατηγορία στην οποία ανήκει μόνο η Νήσος του Τιμίου Σταυρού, γεγονός που υποδηλώνει και τη μεγάλη σημασία που έχει για ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική ως τόπος εγκατάστασης των πρώτων γάλλων εποίκων.

Ωστόσο, παρά το ιστορικό παρελθόν του, σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας του Καναδά Thestar.com, υψηλά επίπεδα διάβρωσης καταβροχθίζουν κομμάτια της γης του. Γι αυτό το λόγο, μία μικρή ομάδα αρχαιολόγων έχει εγκατασταθεί στο νησί για να το σώσει.

«Δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της διάβρωσης. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε», δήλωσε ο αρχαιολόγος Μπερτ Χο, που συμμετέχει στην ομάδα από το Κέντρο Υποθαλάσσιων Πόρων της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα εστιάσει τις έρευνές της σ’ έναν μικρό ορμίσκο προς την πλευρά του Καναδά.

Ads

Το νησί ανήκει στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία πάρκων συνεργάζεται στενά με την αντίστοιχη του Καναδά, η οποία διατηρεί έναν σταθμό ελέγχου στο Νιου Μπράνζγουικ.

Η διάβρωση πλήττει το νησί ήδη από τον 18ο αιώνα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλοί τάφοι και να βγουν στην επιφάνεια οστά -γεγονός στο οποίο οφείλεται και η παλιότερη ονομασία του ως Νησί των Οστών.

Η Ρεμπέκα Κολ-Χιλ-από την αμερικάνικη υπηρεσία Εθνικού Πάρκου- δηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα της διάβρωσης δεν είναι καινούργιο, ο τόπος μπορεί να βοηθηθεί. “Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική σημασία του νησιού, θα πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να προστατευτεί και να διατηρηθεί. Είναι ένα μικροσκοπικό αλλά απίστευτα σημαντικό πάρκο για την ταυτότητα των δύο χωρών”, καταλήγει.