Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χαίρει ασυλίας από την ποινική δίωξη για φερόμενα εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προκειμένου να ανατρέψει τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών του 2020, δήλωσε το ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ. Παρόλο που η ομόφωνη απόφαση από την τριμελή επιτροπή του Αμερικανικού Εφετείου της Περιφέρειας της Κολούμπια επιφέρει στον Τραμπ μια σημαντική ήττα, κρίνεται απίθανο να είναι η κατακλείδα για τους ισχυρισμούς του πρώην Αμερικανού προέδρου περί εκτελεστικής ασυλίας από ποινικές κατηγορίες.

Ads

Στη γνωμοδότηση με την οποία διαπιστώθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασυλία από τη δίωξη, οι τρεις δικαστές του Εφετείου έκριναν ότι, εάν αποδειχθεί, οι προσπάθειες του πρώην προέδρου να σφετεριστεί τις προεδρικές εκλογές του 2020 αποτελούν «πρωτοφανή επίθεση στη δομή της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Συνεπώς ο Τραμπ, αδιαμφισβήτητο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, υπόκειται στον ομοσπονδιακό ποινικό νόμο όπως κάθε άλλος Αμερικανός.

«Θα ήταν εντυπωσιακό παράδοξο αν ο πρόεδρος, ο μόνος που είναι επιφορτισμένος με το συνταγματικό καθήκον να “φροντίζει για την πιστή εκτέλεση των νόμων”, ήταν ο μόνος αξιωματούχος που μπορεί να αψηφά ατιμώρητα αυτούς τους νόμους» έκριναν οι δικαστές, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η ποινική δίωξή του θα έχει «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» για τους μελλοντικούς προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται ότι ουδέποτε το ζήτημα της προεδρικής ασυλίας είχε αποτελέσει επίδικο, διότι κανένας πρώην πρόεδρος δεν είχε ποτέ διωχθεί ποινικά πριν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί κατηγορούμενοι για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο δήλωσαν απολογούμενοι πως πίστευαν ότι εκτελούσαν εντολές του προέδρου τους. Άλλωστε, της πρωτοφανούς εισβολής στο Καπιτώλιο είχε προηγηθεί η ομιλία Τραμπ, με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο να λέει -σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση- στους ακροδεξιούς υποστηρικτές «πολεμήστε σαν διάβολοι γιατί δεν θα έχετε πια χώρα» και να «κατέβουν» τη λεωφόρο Πενσιλβάνια προς το Κογκρέσο γιατί «του είχαν κλέψει τη νίκη». Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε τους φυλακισμένους για την επίθεση της 6 Ιανουαρίου ως «όμηρους», κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Χιούστον, τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, το Εφετείο της Ουάσινγκτον διαπίστωσε με γνωμοδότησή του ότι είναι αρμοδιότητα των ομοσπονδιακών δικαστηρίων να χειριστούν την ποινική δίωξη ενός πρώην προέδρου.

Ένα ερώτημα που έχει ανακύψει επανειλημμένα σε αυτή την υπόθεση είναι αν το δικαστικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να δικάσει έναν πρώην πρόεδρο που αντιμετώπιζε διαδικασία μομφής στο Κογκρέσο και αν μπορούν να εξετάσουν το ζήτημα της προεδρικής ασυλίας πριν από μια δίκη. Και στα δύο μέτωπα, οι εφέτες δικαστές είπαν ότι μπορούν.

Ο δικαστικός κλάδος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιτρέπεται «να επιβλέπει την ομοσπονδιακή ποινική δίωξη ενός πρώην προέδρου για τις επίσημες πράξεις του, διότι το γεγονός της δίωξης σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος φέρεται να ενήργησε κατά παράβαση των νόμων του Κογκρέσου (…) Εδώ οι πράξεις του πρώην προέδρου Τραμπ φέρονται να παραβίασαν τους γενικώς ισχύοντες ποινικούς νόμους, πράγμα που σημαίνει ότι οι πράξεις αυτές δεν ενέπιπταν κανονικά στο πλαίσιο της νόμιμης διακριτικής του ευχέρειας», σύμφωνα με τους δικαστές.

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

Για μια καταστροφική για το αμερικανικό έθνος απόφαση έκανε λόγο ο υπόδικος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση του ομοσπονδιακού Εφετείου του Κολοράντο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που έχει ιδρύσει, το «Truth Social», ανέφερε ότι «ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να έχει πλήρη ασυλία προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας μας», ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση.

«Ένας πρόεδρος θα φοβάται να δράσει από το φόβο της φαύλης τιμωρίας του αντίπαλου κόμματος μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα», ανέφερε στην ανάρτησή του, λέγοντας ότι «θα γίνει πολιτικό όπλο».

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα μπορούσε τελικά να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Από πλευράς του, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να «υποχωρήσει» από την εκδίκαση της έφεσης του πρώην προέδρου λόγω των επερχόμενων υποθέσεων που είναι ήδη «πολύ πολιτικά φορτισμένες» από τη φύση τους, σύμφωνα με την έγκυρη δημοσιογράφο και αναλύτρια του CNN, Τζόαν Μπίσκουπιτς.

Σημειώνεται ότι το ομοσπονδιακό Εφετείο στην Ουάσινγκτον έχει δώσει προθεσμία στον Τραμπ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει την απόφασή του σχετικά με το αν έχει ασυλία από την ποινική δίωξη.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει να εκδικάσει την υπόθεση, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να καταλήξει σε απόφαση.

*Με πληροφορίες από CNN, NYT