Σήμα κινδύνου για έναν ταχέως εξαπλωμένο θανατηφόρο μύκητα εκπέμπουν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ. 

Ads

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρικής (ACAP) δήλωσε ότι η αύξηση και η εξάπλωση του Candida Auris, γνωστού και ως C Auris, είναι ανησυχητική.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό στέλεχος ζυμομύκητα, που δεν σχηματίζει μικροβιακούς σωλήνες και σπάνια ανιχνεύεται στο φυσικό περιβάλλον.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέγραψε ήδη τον μύκητα, ο οποίος σκοτώνει μέχρι και το 60% των ανθρώπων που μολύνει, ως «επείγουσα απειλή» το 2019.

Ads

Αλλά η νέα έρευνα αποκάλυψε τριπλασιασμό κρουσμάτων σε όλη την Αμερική μεταξύ 2020 και 2021, με τα στελέχη να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα σε πολλαπλά φάρμακα.

Η μεγαλύτερη μετάδοση παρατηρείται στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως μεταξύ των νοσηλευομένων μακροχρόνιας περίθαλψης ή μεταξύ ασθενών με μηχανικούς αναπνευστήρες.

Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν αρρωσταίνουν, αλλά μεταξύ των αδύναμων και ευάλωτων, σκοτώνει μεταξύ 30% και 60%.

Η μετάδοση ευνοείται σε μεγάλο βαθμό από τις «κακές πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των γενικών λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης», λένε οι συντάκτες της νέας μελέτης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι μυκητιακές λοιμώξεις γίνονται μια «σημαντική απειλή» για τη δημόσια υγεία.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι οι μύκητες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι σε όλο τον κόσμο, καθώς το μεταβαλλόμενο κλίμα καθιστά τα περιβάλλοντα πιο κατάλληλα για αυτούς.