Διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος VMRO-DPMNE ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν λάβει οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, αναπληρωτή υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ads

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μιλώντας σε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, ανέφερε πως «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστήσαμε απολύτως σαφή τη θέση μας στην Πρόεδρο της χώρας μετά την ορκωμοσία. Οτι δηλαδή αναμένουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της και θα συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Και πιστέψτε με, είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ.

Και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Έτσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ».

Βόρεια Μακεδονία / Η επίσημη ιστοσελίδα της προέδρου δεν περιέχει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Σημειώνεται πως την Τρίτη ανανεώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας αφού ανέλαβε πλέον η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ads

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται, επίσης, απλά «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα.

Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών αναφέρεται ότι «η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».