Εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία και ως αντίποινα για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι εντός της φυλακής όπου έκτιε την ποινή του ο σφοδρός επικριτής του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ads

Στο «στόχαστρο» της Ουάσινγκτον βρέθηκαν περισσότερα από 500 άτομα και οντότητες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θα πληρώσει ακόμη πιο σκληρό τίμημα για την επιθετικότητά του στο εξωτερικό και την καταστολή στο εσωτερικό»

Οι κυρώσεις αφορούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας και άλλους τομείς, καθώς και αξιωματούχους των ρωσικών φυλακών που οι ΗΠΑ λένε ότι συνδέονται με τον θάνατο του Ναβάλνι.

«Δεν αντιλαμβάνεται η Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις δεν θα μας ρίξουν» δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, στο κανάλι της πρεσβείας του στο Telegram.

Ads

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών, με την έγκριση του Κογκρέσου για περισσότερη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια να καθυστερεί εδώ και μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς ανέλαβαν επίσης δράση κατά της Ρωσίας σήμερα, Παρασκευή 23/2.

Ωστόσο, η ρωσική οικονομία των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στις εξαγωγές αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στα δύο χρόνια πρωτοφανών κυρώσεων από ό,τι περίμεναν είτε η Μόσχα είτε η Δύση. Η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί και ολόκληρες πόλεις να έχουν καταστραφεί.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις σε χιλιάδες ρωσικούς στόχους τα τελευταία δύο χρόνια.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, ακόμη και όταν αποδυναμώνουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Είναι κρίσιμο το Κογκρέσο να αναλάβει δράση για να ενωθεί με τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο και να δώσει στην Ουκρανία τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

*Με πληροφορίες από Reuters