Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι κερδίζει τη μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Μπλέικ Μάστερς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την πρόβλεψη του ινστιτούτου Edison Research.

Ads

Με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων, ο Κέλι έχει διαφορά περίπου 124.000 ψήφων που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί και με ποσοστό της τάξης του 51,8% επικρατεί του Μάστερς (46,1%).

Εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη του Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και στη Νεβάδα θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου για την έδρα της Τζόρτζια.

Μέχρι στιγμής, τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, καταλαμβάνουν από 49 έδρες στη Γερουσία. Δεδομένου ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις μπορεί με την ψήφο της να δώσει την πλειοψηφία, οι Δημοκρατικοί χρειάζονται μία ακόμη έδρα.

Ads

Στη Νεβάδα, η νυν Δημοκρατική γερουσιαστής Catherine Cortez Masto είχε πλησιάσει σε απόσταση περίπου 800 ψήφων τον Ρεπουμπλικανό Γενικό Εισαγγελέα της Πολιτείας, Adam Laxalt, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 «στημένες», καταθέτοντας παράλληλα μηνύσεις για να ανατραπεί το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το CNN.

Μάχη για τη Βουλή

Όσο για τη μάχη που διεξάγεται για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι πλησίαζαν όλο και περισσότερο στο να κατακτήσουν την πλειοψηφία και να τερματίσουν την τετραετή κυριαρχία των Δημοκρατικών.

Αυτό θα τους έδινε το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο στη νομοθετική ατζέντα του Δημοκρατικού Μπάιντεν, ενώ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν δυνητικά επιζήμιες έρευνες κατά της κυβέρνησής του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες που χρειάζονται για την πλειοψηφία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Edison Research, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει 199.

Οι Δημοκρατικοί πάντως εξακολουθούν να πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους να περιορίσουν τις προβλεπόμενες απώλειές τους, αφού κινητοποίησαν τους ψηφοφόρους που ήταν εξοργισμένοι με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Εν τω μεταξύ, οι εσωτερικές διαμάχες των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία βγήκαν στο φως την Παρασκευή, καθώς οι γερουσιαστές ζήτησαν επιτακτικά την αναβολή της εκλογής ηγεσίας την Τετάρτη, ώστε να έχουν χρόνο να συζητήσουν γιατί το κόμμα δεν τα πήγε καλύτερα την Τρίτη.