Θριαμβευτής της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας, που διεξήχθη στην Άιοβα, ανεδείχθη ο Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου,

Ads

Με μεγάλη άνεση και μόλις σε 31 λεπτά, ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος, επικράτησε με ποσοστό με ποσοστό 51,1% και κατάφερε να εκλέξει τους 20 από τους 40 αντιπροσώπους της Αϊόβα.

Κόντρα στα προγνωστικά, δεύτερος ήρθε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις με ποσοστό 20,1%, ο οποίος πανηγύρισε το αποτέλεσμα, καθώς παραμένει ζωντανός στην κούρσα για το χρίσμα.

Τρίτη τελικά αναδείχτηκε η πρώην πρέσβης στο ΟΗΕ Νίκι Χέιλι με 19%, η οποία συνεχίζει να ελπίζει, καθώς, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από την επόμενη εκλογική διαδικασία στο Νιου Χαμσαάιρ στις 23 Ιανουαρίου την ανεβάζουν πολύ ψηλά.

Ads

Η Νίκι Χέιλι , που ήρθε στην τρίτη θέση, υποστήριξε ότι είναι η μόνη που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ:

«Όταν δείτε πώς τα πάμε στο Νιου Χάμσαϊρ, στη Νότια Καρολίνα και όχι μόνο, μπορώ να πω με ασφάλεια ότι θα κάνω αυτή την προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών σε κούρσα δύο ατόμων», είπε η Χέιλι. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα στην επόμενη προκριματική πολιτεία, το Νιου Χάμσαϊρ.

Ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι ήταν τέταρτος με 7,6% και εγκατέλειψε την κούρσα για το χρίσμα, τασσόμενος υπέρ του Τραμπ. «Θα αναστείλουμε την εκστρατεία μας για την προεδρία», ξεκαθάρισε ο κ. Ραμασουάμι, καθώς, ο επιχειρηματίας δεν έλαβε παρά το 7% των ψήφων, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει πιθανή οδός για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος. Τηλεφώνησα στον Ντόναλντ Τραμπ για να του πω ότι τον συγχαίρω για τη νίκη του και πως από τώρα, του προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου», συμπλήρωσε ο ινδικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος, ιδρυτής αμερικανικού ομίλου της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο, Ρον Ντε Σάντις, κατηγόρησε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αυτή τη Δευτέρα ότι «παρενέβησαν» υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προβάλλοντας τη νίκη του ενώπιον της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

«Είναι απολύτως εξωφρενικό το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης παρενέβησαν στις εκλογές προβάλλοντας το αποτέλεσμα προτού δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αϊοβας είχαν ακόμη την ευκαιρία να ψηφίσουν. Τα μέσα ενημέρωσης είναι υπέρ του Τραμπ και αυτό είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Αυτή τη Δευτέρα, μέσα ενημέρωσης όπως το CNN , το NBC και το Fox News προέβαλαν τη νίκη του Τραμπ λίγα λεπτά μετά την έναρξη των προκριματικών εκλογών .

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μετά τη νίκη των κοινοβουλευτικών οργάνων της Αϊόβα ότι είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να «ενωθούν».

«Η χώρα μας πρέπει να ενωθεί. . Είτε Ρεπουμπλικανός είτε Δημοκρατικός, φιλελεύθερος ή συντηρητικός, θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να ενωθούμε και να λύσουμε τα προβλήματα στον κόσμο και να βάλουμε τέλος σε όλο τον θάνατο και την καταστροφή που βλέπουμε», είπε.

Αφού ευχαρίστησε την οικογένειά του και θυμήθηκε πώς πέθανε πρόσφατα η μητέρα της συζύγου του, Μελάνια, ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε την αντιμεταναστευτική ρητορική με σύνθημα ότι η χώρα υφίσταται «εισβολή» μεταναστών στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Πολλοί αναλυτές σχολιάζοντας τη νίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην Αϊόβα, τη χαρακτηρίζουν ως ιστορική, λόγω της έκτασής της.

Για την ακρίβεια, τα ποσοστά που συγκέντρωσε πλησιάζουν το 30%. Μέχρι πρότινος, κανείς δεν είχε καταφέρει να επικρατήσει στην εν λόγω Πολιτεία με πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, λαμβάνει το 51%, με τον Ντε Σάντις να έχει 21% και την Χέιλι 19%.

Σημειώνεται, ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες-ρεκόρ (σύμφωνα με την Washington Post ήταν οι πιο κρύες κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν ποτέ), επηρέασαν και την μειωμένη προσέλευση των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2016.

Πλέον, ως νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών της Άιοβα, έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.