Περισσότερους προβληματισμούς φαίνεται να δημιουργούν τα νέα ευρήματα αμερικανικής έκθεσης για την προέλευση άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων. Η έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναφορικά με τη «φύση και την προέλευση των Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων» ανέλαβε να εξετάσει τι συμβαίνει με 120 περιστατικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ads

Η γνησιότητα βίντεο και φωτογραφιών τέτοιων αντικειμένων, που έχει επιβεβαιωθεί από τις αμεριικανικές αρχές, προκαλεί ενδιαφέρον – και ανησυχία – τόσο στον αμερικανικό λαό όσο και πιο «ψηλά». Τη σοβαρότητας της κατάστασης υπογράμμισε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «The Late Late Show» με τον James Corden στο CBS ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμ. «Αυτό που είναι αλήθεια, και είμαι πραγματικά σοβαρός εδώ είναι ότι υπάρχουν πλάνα και αρχεία αντικειμένων στους ουρανούς που δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι».

Είναι εξωγήινα;

Εν αναμονή εκτενέστερης αποχαρακτηρισμένης έκθεσης του Κογκρέσου σχετικής με το ζήτημα, η συγκρεκριμένη απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου, δια της ατόπου επαγωγής, αποκλείει η συντριπτική πλειονότητα των 120 περιστατικών – που κατέγραψαν κυρίως πιλότοι – να σχετίζεται με τον στρατό των ΗΠΑ ή κάποια άλλη προηγμένη τεχνολογία των ΗΠΑ. Συνεπώς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, δεν τίθεται ζήτημα περί ύπαρξης μυστικών αμυντικών προγραμμάτων της αμερικανικής κυβέρνησης με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι Αμερικανοί πιλότοι εν αγνοία τους.

Ads

Μπορεί η αναμενόμενη έκθεση του Κογκρέσου να δώσει λίγα περισσότερα στοιχεία, ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η ίδια η ασάφεια των ευρημάτων σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείσει οριστικά τις θεωρίες ότι τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν από πιλότους της πολεμικής αεροπορίας μπορεί να είναι ακόμη και εξωγήινα αεροσκάφη.

Φόβοι για υπερ-τεχνολογία από Κίνα και Ρωσία

Η έκθεση εξέτασε επίσης περιστατικά που αφορούσαν ξένους στρατούς. Σύμφωνα με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών τουλάχιστον μερικά από τα εναέρια φαινόμενα θα μπορούσαν να ήταν τεχνολογία σε πειραματικό στάδιο από κάποια ξένη δύναμη, Ρωσία ή την Κίνα.

Ανώτερος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπήρχε ανησυχία στις αμερικανικές υπηρεσίες ότι η Κίνα ή η Ρωσία θα μπορούσαν να πειραματιστούν με υπερηχητική τεχνολογία. Η Ρωσία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην υπερηχητική τεχνολογία, και θεωρείται ότι αυτή προσφέρει τη δυνατότητα αποφυγής των αμερικανικών αμυντικών πυραύλων.

Η δε Κίνα έχει επίσης αναπτύξει υπερηχητικό εξοπλισμό και αυτό φάνηκε από τις στρατιωτικές παρελάσεις. Στην περίπτωση που τα άγνωστα περιστατικά είναι όντως κινέζικα ή ρωσικά αεροσκάφη, αυτό θα σήμαινε ότι η υπερηχητική έρευνα των δύο υπερδυνάμεων έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αμερικανική τεχνολογία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πάντως, οι πιλότοι του πολεμικού ναυτικού είναι αναστατωμένοι από αυτά που βλέπουν, όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2014 έως το 2015 στις ανατολικές ακτές, ένα περιστρεφόμενο αντικείμενο που κινούνταν ενάντια στον άνεμο, καθημερινά, από το καλοκαίρι του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 πάνω από την Ανατολική Ακτή.

Οι πιλότοι του Ναυτικού ανέφεραν στους προϊσταμένους τους ότι τα αντικείμενα δεν είχαν ορατό κινητήρα ή καυσαέρια υπερύθρων, ενώ μπορούσαν να φτάσουν τα 30.000 πόδια σε υπερηχητικές ταχύτητες.