Οργή επικρατεί στη Μινεάπολι της Μινεσότα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της άγριας κακοποίησης 46χρονου Αφροαμερικάνου απο αστυνομικό, με τον άτυχο άνδρα να πεθαίνει ύστερα από λίγες ώρες.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε, θύμα του νέου περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ είναι ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ, ενώ το επίμαχο βίντεο έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου προκαλώντας σάλο. Σε αυτό καταγράφεται ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσοβίν να κρατάει ακινητοποιημένο τον άτυχο 46χρονο, έχοντας βάλει το γόνατο του στο λαιμό του. Την ίδια στιγμή, ο συνάδελφός του Του Τάο στεκόνταν και δεν έκανε τίποτα, την ώρα Τσοβίν προκαλούσε ασφυξία στον Φλόιντ. Εκείνο που δεν έχει πιάσει το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί είναι οι άλλοι δυο αστυνομικοί (τέσσερις στο σύνολο και όλοι απολύθηκαν μετά τις έντονες αντιδράσεις), οι οποίοι στέκονται πίσω από τον Τσοβίν και κρατούν το θύμα από τα πόδια για να μην κινείται.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ φαίνεται πεσμένος στο έδαφος, με τον Τσοβίν, ψύχραιμο, να τον πατά με το γόνατο στο λαιμό. Ο άτυχος Φλόιντ ήταν άοπλος. Στις εικόνες που κατέγραψαν περαστικοί φαίνεται με το πρόσωπο στο έδαφος, να λέει συνεχώς πως δεν μπορεί να αναπνεύσει αλλά οι εκκλήσεις του δεν… φτάνουν στ’ αυτιά του αστυνομικού. 

Όλα έγιναν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μπροστά στα μάτια περιστατικών, που κατέγραψαν το περιστατικό και παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον Φλόιντ αλλά εκείνοι δεν άκουγαν κανέναν, ούτε το ίδιο το θύμα που παρακαλούσε για μια ανάσα.

Ads

Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και βαριανάσαινε, ενώ ο αστυνομικός του απαντούσε να κάτσει ήσυχος.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας υποστήριξε ότι το θύμα αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο. Μόνο που άλλο ένα βίντεο που είχε το φως της δημοσιότητας, τους εκθέτει γιατί δείχνει τον Φλόιντ με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, να μην αντιστέκεται σε κανέναν.

Από τη στιγμή που το βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας και έγινε γνωστό ότι οι τέσσερις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί απολύθηκαν και στις έρευνες παίρνει μέρος και το FBI, άρχισαν να βγαίνουν στο φως και λεπτομέρειες από το παρελθόν των αστυνομικών.

Ο Τάλμπερτ Σουάν, πάστορας, συγγραφέας και ακτιβιστής, ανέβασε στο twitter φωτογραφία που δείχνει τον αστυνομικό να φορά καπέλο με το σύνθημα «Κάντε τους λευκούς σπουδαίους ξανά», το οποίο παραπέμπει στο προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά».

Άλλοι χρήστες του twitter ανέβασαν άλλες φωτογραφίες που δείχνουν τον Τσοβίν να έχει συμμετάσχει, μαζί με άλλους αστυνομικούς, σε προεκλογικό συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα ο ίδιος ο αστυνομικός είχε εμπλακεί σε πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας στο παρελθόν.

Λίγες ώρες μετά την αποπομπή των αστυνομικών, χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία τη Δευτέρα το βράδυ, με πολλούς διαδηλωτές να φορούν μάσκα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Σύντομα ξέσπασαν επεισόδια όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star Tribune.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε ώστε να αναδειχθεί το κίνημα Black Lives Matter.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της έρευνας που έχει ξεκινήσει το FBI, είναι ξεκάθαρο ότι ο θάνατος του Φλόιντ είναι αδικαιολόγητος και ότι το γεγονός ότι ήταν Αφροαμερικανός έπαιξε ρόλο.

«Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα πρέπει να αποτελεί θανατική ποινή”, τόνισε ο δήμαρχος. “Επί πέντε λεπτά παρακολουθούσαμε την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό ενός μαύρου άνδρα. Επί πέντε λεπτά. Όταν ακούς κάποιον να ζητά βοήθεια, υποτίθεται ότι πρέπει να τον βοηθήσεις», πρόσθεσε.

Σε tweet του μάλιστα σχολίασε πως η απόλυση των τεσσάρων αστυνομικών ήταν «η σωστή απόφαση».