Γνωστοί για την υπερβολή τους και τη μαζική τους προσέλευση σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για την ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή στις ΗΠΑ.

Ads

Η παρατήρηση του αστρονομικού φαινομένου αναμένεται να προσελκύσει ως είθισται πλήθη τουριστών, κάτι που αναπόφευκτα θα έχει και επίδραση στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών.

Σε μια ακτίνα που εκτείνεται διαγωνίως από τα νότια της χώρας και έως το βορειανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, εκατομμύρια θα είναι εκείνοι που θα σπεύσουν να είναι παρόντες στην εκδήλωση του φαινομένου.

Πληρότητα καταλυμάτων και «αστρονομικές» τιμές

Χαρακτηριστικά στην περιοχή του Μπέρλινγκτον, στην πολιτεία Βερμόντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ο ήλιος αναμένεται να καλυφθεί πλήρως λίγο πριν τις 15.30 τοπική ώρα (22.30 ώρα Ελλάδας) την 8η Απριλίου 2024. Ήδη αυτό έχει οδηγήσει την πληρότητα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων στα ύψη, με τις τιμές από εκεί που ανέρχονταν γύρω στα 150 δολάρια τη βραδιά, να έχουν ξεπεράσει τώρα τα 600 και 700 δολάρια.

Ads

Πολλά ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα εδώ και μήνες. Και οι τιμές των λίγων εναπομείναντων δωματίων, που συνήθως κυμαίνονται στα 150 δολάρια τη βραδιά, έχουν εκτοξευτεί μεταξύ 600 και 700 δολαρίων για την ημέρα του σημαντικότερου αστρονομικού γεγονότος της χρονιάς.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της NASA, περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στη (γήινη) διαδρομή που θα ακολουθήσει ο ήλιος προτού να βυθιστεί στο πλήρες σκοτάδι.

Όπως προβλέπει στις οικονομικές του αναλύσεις ο όμιλος Perryman, ο έμμεσος ή άμεσος συνολικός οικονομικός αντίκτυπος της φετινής έκλειψης ενδεχομένως να φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νοητή γραμμή που θα ακολουθήσει η ολική έκλειψη, ως προς τη θέασή της από τις ΗΠΑ, για φέτος εκτείνεται σε περίπου 185 χιλιόμετρα, πολύ εκτενέστερη σε σχέση με αυτή του 2017. Συγκεκριμένα, ξεκινά από το δυτικό Μεξικό, θα διασχίσει τις ΗΠΑ, για να φτάσει μέχρι και τον ανατολικό Καναδά.