Ads

Μετά από 20 χρόνια στη φυλακή, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκδώσουν τον πρώην δικτάτορα του Παναμά, Manuel Noriega, στη Γαλλία, όπου εκκρεμεί εις βάρος του καταδίκη για ξέπλυμα χρήματος από εμπόριο κοκαΐνης. Γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την κράτησή του στις φυλακές, Σαντέ του Παρισίου, μέχρι την επανεκδίκαση της υπόθεσής του αποφάσισε γαλλικό δικαστήριο.

Ο ίδιος ο Noriega ζήτησε σήμερα από την Γαλλική δικαιοσύνη να επιτρέψει τον επαναπατρισμό του στη χώρα του, λίγες ώρες μετά την έκδοσή του στη Γαλλία. «Ως αιχμάλωτος πολέμου διατηρώ τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, όπως ο επαναπατρισμός και η λήξη της κράτησής μου», τόνισε ο πρώην δικτάτορας, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του δικαστηρίου. Οι συνήγοροί του ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εφεσιβάλουν την απόφαση τούτη.

Ο 76χρονος πρώην στρατηγός και άλλοτε πληροφοριοδότης της CIA, Manuel Noriega, μεταφέρθηκε από το κελί του σε αεροδρόμιο στο Μαϊάμι για να επιβιβαστεί σε πτήση της Air France που θα τον μετέφερε στο Παρίσι. Ο πρώην δικτάτορας φυλακίστηκε στις ΗΠΑ ύστερα από καταδίκη του για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σύσταση μαφίας και συνωμοσία το 1992, μετά την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στον Παναμά το 1989. Παρόλο που εξέτισε την ποινή του, ο Noriega παρέμενε σε φυλακή της Φλόριντα τα τελευταία δυο χρόνια απ’ όπου πάλευε να αποτρέψει την έκδοσή του.

Την έκδοση του πρώην δικτάτορα υπέγραψε νωρίτερα χθες, Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton. Οι συνήγοροί του ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο Noriega είναι αιχμάλωτος πολέμου και ότι πρέπει να αποσταλεί πίσω στη χώρα του.

Ads

Ο ίδιος ο πρώην δικτάτορας του Παναμά φέρεται να μην γνώριζε για την επικείμενη έκδοσή του στη Γαλλία, κάτι που πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ. Ο βασικός συνήγορος υπεράσπισης του Noriega, Frank Rubino θεωρεί ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να δικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη, αφενός επειδή τα αδικήματα του ανάγονται στη δεκαετία του 1980 και έχουν παραγραφεί και αφετέρου επειδή ο ίδιος ο Noriega έχει ασυλία, ως πρώην αρχηγός κράτους.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έλαβε την απόφαση να τον στείλει στη Γαλλία και σεβόμαστε αυτήν την απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επιμείνουμε, δια της νομικής και διπλωματικής οδού να επιστρέψει ο Noriega στη χώρα του για να αντιμετωπίσει τις τρεις κατηγορίες που του αποδίδονται από τη δικαιοσύνη του Παναμά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά, Juan Carlos Varela.

«Πρόκειται για μια μυστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις του Παναμά, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για να μην επιστρέψει ο Noriega. Προφανώς δεν πρόκειται για γραπτή συμφωνία» σημείωσε ο συνήγορος του πρώην δικτάτορα, Julio Berios προσθέτοντας ότι οι δύο τελευταίοι πρόεδροι της χώρας «προτιμούν να οδηγηθεί ο Noriega στη Γαλλία και να παραμείνει μακριά από τη χώρα φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να διαταράξει την ηρεμία του Παναμά. Πιστεύουν πως ο Noriega θα πεθάνει σε γαλλικό έδαφος και έτσι θα διευθετηθεί η υπόθεση».