Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε με ψήφους 348 έναντι 79 νομοσχέδιο που προβλέπει την άσκηση πιέσεων στην Κίνα για να επανεκτιμήσει την ισοτιμία του κινεζικου νομίσματος. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τζιανγκ Γιού δήλωσε στο πλαίσιο τακτικής συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να αποφύγει τις κινήσεις που μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η Κίνα “αντιτίθεται σθεναρά” στο νομοσχέδιο.

Ads

Με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή υψηλότερων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, με το σκεπτικό ότι η πολιτική του Πεκίνου επιτρέπει την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την κινεζική πλευρά. Το νομοσχέδιο, πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά υποτιμημένο το γιουαν για να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της στη διεθνή αγορά, πρακτική που δίνει στα κινεζικά προϊόντα προβάδισμα έναντι άλλων προϊόντων.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα, πως νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, εάν δεν επιτρέψει η αξία του γιούαν να αυξηθεί ταχύτερα, παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ads

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γιάο Τζιάν είπε πως το μέτρο αυτό, δηλαδή η επιβολή δασμών «στο όνομα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δεν συμμορφώνεται με τους συναφείς κανονισμούς του ΠΟΕ».

Το Αμερικανοσινικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε θα «επιτύχει τους στόχους» που διακηρύσσει.