Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Ads

Η πανεθνική δημοσκόπηση σε 1.250 ενήλικες στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με 40% έναντι 34%, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι σίγουροι ή σχεδιάζουν να ψηφίσουν κάποιον άλλο ή κανέναν.

Η δημοσκόπηση είχε περιθώριο σφάλματος τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα  έδειξε ισοπαλία μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν.

Ads

Καθώς ο Τραμπ κέρδισε με άνεση τη μοναδική εναπομείνασα αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές, τη Νίκι Χέιλι στο Νιου Χάμσαϊρ την Τρίτη, περίπου το 67% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη δήλωσαν ότι «κουράστηκαν να βλέπουν τους ίδιους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές και θέλουν κάποιον νέο».

Παρόλα αυτά, μόλις το 18% δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε αν ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ήταν η επιλογή του.

Το προβάδισμα έξι μονάδων του Τραμπ διατηρήθηκε ακόμη και όταν δόθηκε στους ερωτηθέντες η δυνατότητα να ψηφίσουν υποψήφιους τρίτων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει 36% υποστήριξη, τον Μπάιντεν 30% και τον Κένεντι 8%.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι με το δικομματικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις ήταν ικανοποιημένος από αυτό.

Η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Τραμπ προηγείται πανελλαδικά της Χέιλι με 64% έναντι 19%, καθώς προετοιμάζονται για την αναμέτρηση της 24ης Φεβρουαρίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στη Νότια Καρολίνα, της οποίας η Χέιλι ηγήθηκε ως κυβερνήτης την περίοδο 2011-2017.

Το 59% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Μπάιντεν δήλωσαν ότι παρακινούνται κυρίως από την αντίθεση στον Τραμπ, ενώ οι ψηφοφόροι του Τραμπ ήταν πιο θετικοί για τον υποψήφιό τους και τις πολιτικές του, με μόλις το 39% να περιγράφει την ψήφο του ως ψήφο κατά του Μπάιντεν.

Το συναίσθημα κατά του Τραμπ βοήθησε τον Μπάιντεν να νικήσει τον Τραμπ στις εκλογές του 2020, όταν ένα ποσοστό ρεκόρ των ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα ψήφου ψήφισε.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επιβαρύνει τον Τραμπ: το 55% των Ρεπουμπλικάνων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι θα πρέπει να καταδικαστεί και να οδηγηθεί στη φυλακή εάν παραβίασε το νόμο.

Ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει τέσσερις ποινικές διώξεις, έχει υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι θα πρέπει να έχει ασυλία από την ποινική δίωξη για πράξεις που έγιναν όσο ήταν πρόεδρος.

Σίγουρα, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι δεν πιστεύουν ότι είναι ένοχος – μόνο ένας στους πέντε Ρεπουμπλικάνους ερωτηθέντες δήλωσε ότι είναι πιστευτό ότι ο Τραμπ υποκίνησε εκλογική απάτη, μία από τις βασικές κατηγορίες εναντίον του, και τέσσερις στους πέντε δήλωσαν ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι κάνουν κατάχρηση του νομικού συστήματος για να εκτροχιάσουν την προεδρική του υποψηφιότητα.