Να διεισδύσουν στα δίκτυα υπολογιστών εταιρειών που διαχειρίζονται σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και άλλες ενεργειακές υποδομές, καθώς και εργοστάσια, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν από τον Μάιο οι χάκερ σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται ειδικούς του χώρου της ασφαλείας και επείγουσα αναφορά του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και του FBI.

Ads

«Η κοινή αναφορά έφτασε στα χέρια των New York Times και επιβεβαιώθηκε από ειδικούς ασφαλείας, που ασχολούνται με τις επιθέσεις. Έφερε τη δεύτερη υψηλότερη ένδειξη όσον αφορά στη φύση της απειλής» αναφέρεται σχετικά.

Στη συγκεκριμένη αναφορά δεν σημειώνεται εάν οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές έχουν σκοπό την κατασκοπεία (κλοπή βιομηχανικών μυστικών) ή έχουν στόχο την πρόκληση καταστροφών μέσω σαμποτάζ. Επίσης, δεν αναφέρεται πόσες εγκαταστάσεις επηρεάστηκαν. Παρόλα αυτά, επισημαίνεται πως οι χάκερ φαίνονταν να εστιάζουν στη «χαρτογράφηση» των δικτύων, για πιθανές μελλοντικές επιθέσεις. Μια από τις εταιρείες που στοχεύθηκαν είναι η Wolf Creek Nuclear Operating Corporation, που διαχειρίζεται πυρηνικό σταθμό στο Μπέρλινγκτον του Κάνσας.

Στις περισσότερες επιθέσεις, όπως σημειώνεται, οι στόχοι ήταν συγκεκριμένα άτομα- μηχανικοί με πρόσβαση σε κρίσμα συστήματα κ.α. Αν και δεν έχει διαπιστωθεί η προέλευση των χάκερ, στην αναφορά τονίζεται πως πρόκειται για μια προηγμένη και επίμονη απειλή, κάτι που στη «γλώσσα» των ειδικών ασφαλείας σημαίνει πως θεωρούν ότι πίσω από αυτούς κρίυβεται κάποια κυβέρνηση. Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times, δύο άτομα ενημερωμένα για την έρευνα σημείωσαν πως, αν και η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι τεχνικές των χάκερ παραπέμπουν σε αυτές της αποκαλούμενης «Energetic Bear» – μιας ρωσικής ομάδας χάκερ που έχει συνδεθεί με επιθέσεις στον ενεργειακό τομέα τουλάχιστον από το 2012 και μετά.

Ads

Όπως αναφέρεται σε αντίστοιχο δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, χάκερ που δουλεύουν για κάποια ξένη κυβέρνηση παραβίασαν τουλάχιστον «μια ντουζίνα» πυρηνικούς σταθμούς. Τρεις πηγές που επικαλείται το Bloomberg υποδεικνύουν τη Ρωσία ως κύριο ύποπτο, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν πως αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, υποδεικνύοντας πως Ρώσοι χάκερ έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις με στόχο δίκτυα ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία- και φαίνονται να χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένα μέσα για τέτοιου είδους δολιοφθορές. Επίσης, όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg, και οι ΗΠΑ είναι γνωστό πως διαθέτουν «ψηφιακά όπλα» ικανά να προκαλέσουν αναταραχή και προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης αντιπάλων χωρών.