Σε ένα κύμα έντονων διαμαρτυριών φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές μετατρέπουν τις προεκλογικές εκδηλώσεις των Δημοκρατικών σε πεδία αντιπαράθεσης για τη στάση της κυβέρνησης Μπάϊντεν απέναντι στον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα.

Ads

Από την καρδιά της Ουάσινγκτον μέχρι τα δημαρχεία μικρών πόλεων και τους δρόμους των προαστίων, οι διαμαρτυρίες αυτές θέτουν τον πολιτικό διάλογο σε νέα πλαίσια και μάλιστα σε μια χρονιά εκλογών που χαρακτηρίζεται από εντάσεις.

Σύμφωνα με τους New York Times o Πρόεδρος Μπάιντεν ξεπέρασε εύκολα τους σκοπέλους των προκριματικών εκλογών αφού δεν είχε κάποιο σοβαρό εσωκομματικό, όμως η σύγκρουση στη Γάζα και οι έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών αναζωπυρώνουν τις εντάσεις εντός του κόμματος και δυσκολεύουν την προεκλογική καμπάνια. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα διαρκές κίνημα διαμαρτυρίας για έναν πόλεμο που διεξάγεται τόσο μακριά θα μπορούσε να στερήσει από τους Δημοκρατικούς χιλιάδες ψήφους.

Οι επίμονες παραστάσεις διαμαρτυρίας φέρνουν τα ανώτερα στελέχη των Δημοκρατικών σε δύσκολη θέση, με τον γερουσιαστή Τζον Φέτερμαν από την Πενσυλβάνια, να προειδοποιεί ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να ωφελήσουν ακούσια τους πολιτικούς αντιπάλους.

Ads

Η πίεση να περιορίσει η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ τη στήριξή της προς το Ισραήλ επικεντρώνεται αποκλειστικά στους Δημοκρατικούς, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται ελάχιστες διαμαρτυρίες από διαδηλωτές. Όμως όπως αναφέρουν οι New York Times ελάχιστα έχει πει επί της ουσίας και ο Τραμπ για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, πέρα από το ότι το Ισραήλ πρέπει να “τελειώσει” τον πόλεμο.

Πολλοί υποστηρικτές των Παλαιστινίων υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει κάτι για να κερδίσει τις ψήφους τους και ότι ο αριθμός των νεκρών και ο πόνος στη Γάζα είναι πάνω από την οποία προεκλογική καμπάνια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υιοθετεί όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας την Πέμπτη ότι η μελλοντική υποστήριξή του προς Ισραήλ εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τις απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική.

Επεισόδια παντού

Σε μια συγκέντρωση του Λευκού Οίκου για το Ραμαζάνι την περασμένη εβδομάδα, ένας Παλαιστίνιος Αμερικανός γιατρός – ένας από τους λίγους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας που συμφώνησαν να παρευρεθούν – αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφού είπε στον Μπάιντεν ότι η επικείμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα θα είναι “λουτρό αίματος και σφαγή”.

Ολόκληρες εβδομάδες έχουν περάσει φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι έξω από το σπίτι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, χύνοντας ψεύτικο αίμα και φωνάζοντας στον ίδιο και την οικογένειά του.

Παρά τις προσπάθειες στελεχών της εκστρατείας του Μπάιντεν να ελέγξουν την πρόσβαση στις εκδηλώσεις του, ένας προεκλογικός έρανος στο Radio City Music Hall, όπου θα εμφανιζόταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τον Μπαράκ Ομπάμα, εξελίχθηκε σε χάος. Με εκατοντάδες να διαμαρτύρονται έξω από το κτίριο, φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές που κατάφεραν να διεισδύσουν στην αίθουσα διέκοψαν την εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου και εξέφρασαν έντονα την αντίθεσή τους απέναντι στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρίες δεν χαρίστηκαν ούτε σε προσωπικές εκδηλώσεις. Σε μάχη “σώμα με σώμα” και μια σπασμένη μύτη κατέληξε το πάρτι ενός βουλευτή στο Ντιτρόιτ. Οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν ξαφνικά με ντουντούκες διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης Μπάϊντεν και συγκρούστηκαν με τους παρευρισκόμενους.

Από τις 6.30 το πρωί συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές έξω από το σπίτι του εκπροσώπου των Δημοκρατικών Λου Κορία στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνιας. Τα μεγάφωνα και οι φωνές των διαμαρτυρόμενων έχουν αρχίσει τόσο να ενοχλούν την οικογένεια και τους γείτονες που ο Κορία ζήτησε από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο να επιβάλει στους ακτιβιστές που διαδηλώνουν σε ιδιωτικές κατοικίες να παραμένουν σε απόσταση 300 μέτρων. Η πρόταση δεν πέρασε.

Διαδηλωτές που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εμφανίστηκαν σε δημοτικό συμβούλιο στο Φορτ Κόλινς, ακούμπησαν τα χέρια τους σε έναν τοίχο και ανάγκασαν τον δήμαρχο να διακόψει τη διαδικασία.

Δημοτικά συμβούλια μετατρέπονται σε χώρους διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα ενώ πολλοί δήμαρχοι προβληματίζονται μπροστά σε αιτήματα για ψηφίσματα υπέρ της κατάπαυσης του πυρός φοβούμενοι το διχασμό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις τοπικές κοινωνίες και υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι θέμα των δήμων.

“Έχουν δίκιο”

Ωστόσο σε κάποια μέρη οι παραστάσεις διαμαρτυρίας έφεραν αποτελέσματα. Στο Αν Άρμπορ του Μίτσιγκαν, μια ομάδα διαδηλωτών για χρόνια απαιτούσε από το δημοτικό συμβούλιο ένα ψήφισμα που να καταγγέλλει την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Μπροστά στις ατελείωτες διαμαρτυρίες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το δημοτικό συμβούλιο συναίνεσαν και ψήφισαν ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός. Τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαδηλωτές σταμάτησαν να διακόπτουν τις συνεδριάσεις του συμβουλίου.

Το ψήφισμα του Αν Άρμπορ καταδεικνύει τη δυνατότητα των τοπικών αρχών να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις. Η δυναμική μεταξύ της δημόσιας διαφωνίας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης βρίσκεται στο προσκήνιο της αμερικανικής πολιτικής.

Ακόμα και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο ήρωας των προοδευτικών που ήρθε σε ρήξη με την κυβέρνηση όταν δήλωσε την αντίθεσή του στην παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, αντιμετώπισε διαμαρτυρίες από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό.

Ο Σάντερς προέτρεψε τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ να στηρίξουν τον Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ θα ήταν χειρότερος στο θέμα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Αναγνώρισε, επίσης, τον πόνο και την απογοήτευση των ανθρώπων αυτών.