Δυναμική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στην Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνα, για τη δολοφονία του 42χρονου Αφροαμερικανού, Άντριου Μπράουν Τζούνιορ, από αστυνομικούς, την προηγούμενη Τετάρτη.

Ads

Από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών, ήταν το «Black Lives Matter», και το «για να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους, σταματήστε να μας σκοτώνετε», ενώ, σημειώνεται ότι, η εκτέλεση του 42χρονου, έλαβε χώρα, μόλις μία ημέρα αφότου ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη τον Μάιο του 2020.

«Τον πυροβολούσαν και έλεγαν: “Δείξε μας τα χέρια σου!”»

Επτά αστυνομικοί του τμήματος της πόλης έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με δικηγόρους της οικογένειας του θύματος, να καταγγέλλουν ότι το βίντεο από την κάμερα που έφεραν οι αστυνομικοί δείχνει ότι ο πελάτης τους «εκτελέστηκε».

Ads

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι ο Μπράουν είχε τα χέρια του πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, όταν πολλοί αστυνομικοί άρχισαν να τον πυροβολούν στον χώρο στάθμευσής του, έξω από το σπίτι του στην Ελίζαμπεθ Σίτι. 

Οι αστυνομικοί συνέχισαν να πυροβολούν αφού ο Μπράουν προσπάθησε να οδηγήσει για να απομακρυνθεί, όπως δηλώνει η δικηγόρος της οικογένειας, Σαντέλ Τσέρι- Λάσιτερ, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι: «Οι αστυνομικοί τον πυροβολούσαν και έλεγαν: “Δείξε μας τα χέρια σου!” παράλληλα».

Με τη σειρά του, ο Μπεν Κραμπ, επίσης δικηγόρος της οικογένειας, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία από τουλάχιστον εννέα κάμερες, περιλαμβανομένων αυτών που έφεραν οι αστυνομικοί αλλά και όσων υπήρχαν στα περιπολικά. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει, οι Αρχές έδειξαν στους δικηγόρους, μόνο ένα απόσπασμα 20 δευτερολέπτων από μία κάμερα, έπειτα από απόφαση του εισαγγελέα της κομητείας Πασκοτάνκ, Μάικλ Κοξ.

«Θα μας το έδειχναν όλο, όμως την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να το λογοκρίνουν», σημείωσε ο Κραμπ.

Υπεύθυνος Αστυνομίας: Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς…

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Αστυνομίας της Βόρειας Καρολίνα, Τόμι Γούτεν ισχυρίστηκε ότι οι «οι κάμερες των αστυνομικών κουνιόντουσαν και κάποιες φορές είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς (σ.σ. τι δείχνουν). Λένε μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας».

«Το τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε γρήγορα και τελείωσε μέσα σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα», πρόσθεσε ο Γούτεν.

Τέλος, σημειώνεται ότι, οι αρχές της Ελίζαμπεθ Σίτι, μιας πόλης με 18.000 κατοίκους οι μισοί εκ των οποίων είναι Αφροαμερικανοί, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , εκτιμώντας ότι ενδέχεται να προκληθούν ταραχές.