«Δεν είμαστε προς το παρόν σε θέση να πούμε με βεβαιότητα» εάν έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού, όπως κατηγορεί η συριακή αντιπολίτευση το καθεστώς κάνοντας λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες να στρέψουν την προσοχή τους στην επιβεβαίωση των καταγγελιών.

Ads

 
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να πούμε οριστικά ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι, ανακοινώνοντας πως «ο πρόεδρος ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν επιπρόσθετες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν».
 
«Εάν αληθεύουν αυτές οι αναφορές, τότε θα πρόκειται για μια αποτρόπαιη και κατάφωρη κλιμάκωση της χρήσης χημικών όπλων από το (συριακό) καθεστώς», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομιλήσε με εκπροσώπους της  συριακής αντιπολίτευσης και με ομολόγους του πολλών χωρών για το θέμα αυτό. Ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μιλώντας με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα.
 
Ο Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Τουρκίας.
 
Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ ζήτησε την Πέμπτη και επίσημα από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους ειδικούς του Οργανισμού να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί «σφαγής» με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού και «ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα λάβει θετική απάντηση».
 
Ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι-Μουν αποφάσισε επίσης να στείλει στη Δαμασκό την Ύπατη Εκπρόσωπο για τον Αφοπλισμό Άγγελα Κάνε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Εντουάρντο ντελ Μπουέι. Υπενθυμίζεται πως στη Δαμασκό βρίσκεται 20μελής ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ για να διερευνήσει παλαιότερες καταγγελίες, και από τις δύο πλευρές, για χρήση χημικών όπλων.
 
«Αν επιβεβαιωθούν οι επιθέσεις με χημικά είναι αναγκαία η χρήση βίας, ως απάντηση από τη πλευρά της διεθνούς κοινότητας», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η Γαλλία, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου, έχουν ζητήσει τη διερεύνηση των καταγγελιών.
 
Από την πλευρά της η Κίνα, εκ των συμμάχων του καθεστώτος υπογράμμισε πως «οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να συνεργάζονται πλήρως με την κυβέρνηση της Συρίας στο έργο τους». Η Ρωσία, στενότερος σύμμαχος της Συρίας, την Πέμπτη έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και συνέδεσε τις καταγγελίες με την άφιξη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Δαμασκό.
 
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ προχώρησε την Πέμπτη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ορίζοντας έξι νέους υπουργούς, κυρίως σε οικονομικούς τομείς.