Πάση θυσία συμφωνία για την αύξηση των ορίων δανεισμού ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Σήμερα θα αποφασίσει αν θα συγκαλέσει τελικά τους ηγέτες του Κογκρέσου για ένα νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με το χρέος και το έλλειμμα της χώρας, με την ελπίδα να διεξαχθεί κάποια πρόοδος στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ εχθές το βράδυ έδωσε προθεσμία 24-36 ωρών στους εκπροσώπους του Κονγκρέσου για να του υποβάλουν ένα σχέδιο που θα άρει το αδιέξοδο.

Ads

Πάντως, τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, όσο και οι Δημοκρατικοί παραμένουν καθηλωμένοι στις θέσεις τους για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των φόρων επί των πλουσιότερων.

Το Κονγκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει την αύξηση του ορίου δανεισμού από τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 2 Αυγούστου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περιέλθει σε στάση πληρωμών, γεγονός που θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και θα ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης.

Έχουν προεδοποιήσει, μάλιστα, τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ όσο και ο πρόεδος της Fed Μπεν Μπερνάνκι αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης, πως μια στάση πληρωμών θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνον στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρου του κόσμου.

Ads

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν χθες ότι θα ψηφίσουν, την Τετάρτη 20 Ιουλίου, σχέδιο που θα αυξάνει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και το οποίο θα συνοδεύεται από τροπολογία του Συντάγματος που θα επιβάλλει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η πρόταση θα περιορίζει στα 2.500 δισεκατομμύρια δολάρια τις ομοσπονδιακές δαπάνες και θα μειώνει τις κυβερνητικές δαπάνες σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό που μένει να ορισθεί.

Το παραπάνω σχέδιο όμως έχει ήδη απόρριφθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα ως «στερούμενο σοβαρότητας».

Για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου δανειοδότησης, οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω της δραστικής περικοπής των δημοσίων δαπανών, ενώ οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ ενός συνδυασμού μείωσης δαπανών και αύξησης της φορολογίας επί των πλουσίων, πράγμα που αποκλείουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Στις πολιτικές αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουάσινγκτον, επικεφαλής έχει τεθεί ο δεύτερος στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντιπρόσωπος της Βιρτζίνια Ερικ Κάντορ. Είναι μάλιστα και εκπρόσωπος του υπερσυντηρητικού κινήματος του Tea Party που δρα στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αύξηση των ορίων δανεισμού, ο Ερικ Κάντορ έχει τηρήσει αμετακίνητη στάση ως προς τη φορολογία, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

«Δεν υπάρχει παρά ένα πρόσωπο που δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή υποχώρηση», δήλωσε για τον τενόρο του Tea Party ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Ερικ Κάντορ να αποφασίσει για τα πάντα. Εάν ο Έρικ Κάντρο αποφασίσει για τα πάντα, φοβάμαι ότι θα περιέλθουμε σε στάση πληρωμών».