Αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιράκ, κατέθεσε ενώπιον των ομοσπονδιακών διωκτικών αρχών ότι πιστεύει ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησαν να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε σοβαρή διερεύνηση της υπόθεσης του 2007, για την οποία κατηγορούνται υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater Worldwide (νυν Xe Services) ότι δολοφόνησαν εν ψυχρώ 17 Ιρακινούς άμαχους στην πλατεία Nisour.

Ads

Ο David Farrington, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τοποθετημένος στην πρεσβεία της Βαγδάτης όταν έγινε το περιστατικό στην πλατεία Nisour, δήλωσε στις αρχές που διερευνούν την υπόθεση ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του χειρίστηκαν αποδείξεις με τρόπο που θα βοηθούσε τους φρουρούς της Blackwater να αποφύγουν την τιμωρία για ένα έγκλημα που έφτασε στα πρωτοσέλιδα και προκάλεσε ένταση στις σχέσεις μεταξύ αξιωματούχων του Ιράκ και των ΗΠΑ. Ο κ. Farrington έδωσε την κατάθεσή του κεκλεισμένων των θυρών τον περασμένο Οκτώβρη, ενώπιον του επικεφαλής εισαγγελέα Kenneth Kohl, για την υπόθεση των φρουρών της Blackwater.

O Farrington, θυμάται ο εισαγγελέας Kohl, είπε ότι διπλωματικοί πράκτορες πήγαν στη σκηνή του εγκλήματος και μάζεψαν κελύφη καλύκων και άλλα στοιχεία, «είπαν ότι τώρα είχαν αρκετά για να τους απαλλάξουν». Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής απάλλαξε πέντε πρώην υπαλλήλους της πρώην Blackwater και νυν Xe Services από τις κατηγορίες για το μακελειό της πλατείας Nisour.