Μια ακόμη δολοφονία Αφροαμερικανού από την αστυνομία βλέπει το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στο Ντένβερ των ΗΠΑ.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα, ο οποίος κρατούσε έναν μαρκαδόρο, αλλά οι αρχές θεώρησαν ότι πρόκειται για μαχαίρι.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου, ωστόσο τώρα δόθηκαν τα πλάνα στη δημοσιότητα. Τα πλάνα δείχνουν μια αστυνομικό να πυροβολεί δύο φορές τον Μπράντον Κόουλ, έναν 35χρονο άνδρα.

Μάλιστα, ένα μικρό παιδί και μια γυναίκα στέκονταν κοντά πίσω από τον άνδρα όταν η αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον του και εκείνος έπεσε στο έδαφος.

Ads

Οι αρχές δήλωσαν ότι ένας γείτονας είχε καλέσει το 911 για να αναφέρει πιθανή ενδοοικογενειακή βία στην οποία εμπλέκονταν ο Κόουλ, η σύζυγός του και ο έφηβος γιος του, ανέφερε η εφημερίδα Denver Post. Ο Ματ Κλαρκ, διοικητής της αστυνομίας, δήλωσε ότι ο γείτονας ανέφερε ότι η γυναίκα μπορεί να σπρώχτηκε από το αναπηρικό της καροτσάκι και ότι ο Κόουλ «κυνηγούσε» τον γιο του.

Το σύντομο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα δείχνει ότι όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, η σύζυγος καθόταν δίπλα σε ένα αναπηρικό καροτσάκι και είπε στον αστυνομικό: «Μην τραβάτε το όπλο σας εναντίον του συζύγου μου, σας παρακαλώ».

Τότε η γυναίκα αξιωματικός απάντησε «Εντάξει» και ρώτησε αν η γυναίκα χρειαζόταν ασθενοφόρο. Σε εκείνο το σημείο, ο Κόουλ βγήκε από ένα όχημα και οι δύο αστυνομικοί τον σημάδεψαν με όπλα. Ο ίδιος φαινόταν να συμπεριφέρεται περίεργα και είπε: «Δεν ξέρω τι να κάνω, «πάμε να φύγουμε» και «γάμα το».

Όπως φώναξε κάποιος «Μην τον πυροβολήσετε!», ο ένας αστυνομικός του έκανε ηλεκτροσόκ. Ο Κόουλ έτρεξε μακριά από αυτόν τον αστυνομικό προς τη γυναίκα αστυνομικό, οπότε εκείνη τον πυροβόλησε με το όπλο της, περίπου 40 δευτερόλεπτα αφότου έφτασε στον τόπο του εγκλήματος. Η γυναίκα και το μικρό παιδί που βρίσκονται ακριβώς πίσω του στο βίντεο δεν τραυματίστηκαν και δεν συμμετείχαν στην αρχική κλήση στην αστυνομία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντένβερ, Ρον Τόμας, χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς «τεράστια τραγωδία» σε συνέντευξη Τύπου, αλλά υπερασπίστηκε την απόφαση της αστυνομικού να ρίξει δύο θανατηφόρους πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση κοντά σε δύο παρευρισκόμενους: «Μπορείτε να δείτε στο βίντεο ότι όταν τελικά αναπτύσσει το υπηρεσιακό της όπλο, το άτομο είναι τόσο κοντά της που η θέα του μικρού παιδιού και του άλλου ατόμου δεν είναι καν ξεκάθαρη γι’ αυτήν. Σίγουρα αυτό ήταν μια σκέψη, αλλά δεν υπήρχε πολύς χρόνος για να δράσει προτού την καταλάβει το άτομο αυτό».

Η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της αστυνομικού που σκότωσε τον Κόουλ, αλλά ανέφερε ότι ήταν στο τμήμα από το 2019 και δεν είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε άλλους πυροβολισμούς.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η αστυνομία του Ντένβερ έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο σχετικά με τη χρήση θανατηφόρας βίας τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούλιο του 2022, τρεις αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν ένοπλο άνδρα στο κέντρο της πόλης, τραυματίζοντας κατά τη διαδικασία έξι παρευρισκόμενους. Ένας αστυνομικός παραπέμφθηκε σε δίκη για το περιστατικό τον Ιανουάριο, με το κατηγορητήριο να υποστηρίζει ότι η απόφασή του να πυροβολήσει ήταν «απερίσκεπτη, παράλογη και περιττή για τον σκοπό της προστασίας του ίδιου ή άλλων αστυνομικών».

Αστυνομικοί σε όλες τις ΗΠΑ έχουν πυροβολήσει θανάσιμα πολίτες αφού ισχυρίστηκαν ότι θεωρούσαν αντικείμενα στα χέρια τους όπλα, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων όπου τα άτομα κρατούσαν ένα σάντουιτς, ένα πορτοφόλι, μια βούρτσα μαλλιών και ένα τηλέφωνο.

Προσοχή. Σκληρές εικόνες