Στις «φλόγες» των μαζικών διαμαρτυριών για τον νέο φόνο Αφροαμερικανού από αστυνομικό τυλίχθηκε και πάλι η Μινεάπολις της Μινεσότα, έναν χρόνο μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν.

Ads

Οι αρχές έχουν επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ 4.000 στρατιώτης της Εθνοφρουράς έχουν τεθεί επί ποδός, όμως αυτό δεν εμπόδισε εκατοντάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της Μπρούκλιν Σέντερ. Αποδοκίμασαν τους αστυνομικούς κατά μήκος του πλέγματος που είχε στηθεί γύρω από το αστυνομικό τμήμα, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως  «Φυλακίστε όλους τους ρατσιστές δολοφόνους μπάτσους», «Θα είμαι ο επόμενος;», «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Η αστυνομία εκτόξευσε επανειλημμένα δακρυγόνα προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών και τους κοινοποίησε διαταγή να διαλυθούν.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο από αστυνομικά πυρά ενός 20χρονου Αφροαμερικανού σε προάστιο της Μινεάπολης, τραγωδία που, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, προήλθε από «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» από μια αστυνομικό, η οποία κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τράβηξε το όπλο της αντί του τέιζέρ της.

image

Ads

Το – κατά την αστυνομία – «λάθος» είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ντόντε Ράιτ κατά τη διάρκεια ενός οδικού ελέγχου στο Μπρούκλιν Σέντερ στη Μινεσότα, σε κοντινή απόσταση από την περιοχή όπου διεξάγεται η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Αγώνες μπάσκετ του NBA, αλλά και του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ και του χόκεϊ, που προβλεπόταν να γίνουν το βράδυ της Τρίτης, αναβλήθηκαν.

Στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Ντόντε Ράιτ, συγγενείς που συγκεντρώθηκαν αναφέρθηκαν σ’ έναν νέο πατέρα που έκανε πολλές δουλειές για να στηρίξει τον μικρό γιο του, δύο ετών. Απέρριψαν την εκδοχή της αστυνομίας πως σκοτώθηκε από ατύχημα.
«Ο αδερφός μου έχασε τη ζωή του επειδή (οι αστυνομικοί) γουστάρουν να τραβάνε τη σκανδάλη», είπε ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ντάλας Ράιτ.
«Η καρδιά μου έχει γίνει χίλια κομμάτια (…). Μου λείπει τόσο πολύ και έχει περάσει μια ημέρα μόνο (…). Ήταν η ζωή μου, ο γιος μου και δεν θα μου τον φέρει κανένας πίσω. Εξαιτίας ενός λάθους; Εξαιτίας ενός ατυχήματος;», είπε ανάμεσα σε αναφιλητά η Κέιτι Ράιτ, η μητέρα του νεαρού.

Στη δημοσιότητα το βίντεο

Εν μέσω της έντασης, ο συνήγορος του Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε οι ένορκοι να απαλλαγούν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αποφασίσουν υπό πίεση. «Κατανοώ ότι σημειώνονται ταραχές» αλλά «δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας», αποκρίθηκε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ.

Η αστυνομία δημοσιοποίησε και βίντεο από την τραγωδία, στο οποίο φαίνεται το θύμα επιχειρεί να ξεφύγει, η αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει «Τέιζερ, τέιζερ» και στη συνέχεια πυροβολεί μία φορά. «Αυτό μου φαίνεται, απ’ όσα είδα και την αντίδραση και την αναστάτωση της αστυνομικού αμέσως μετά, ότι επρόκειτο για μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Ράιτ» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ, Τιμ Γκάνον. Η ταυτότητα της αστυνομικού δεν αποκαλύφθηκε. Ο Γκάνον την περιέγραψε ως μια «πολύ έμπειρη» αστυνομικό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Μπρούκλιν, Παρκ Μάικ Έλιοτ, είπε ότι η αστυνομικός, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να απολυθεί. «Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε να γίνονται λάθη που οδηγούν στην απώλεια ζωής άλλων ανθρώπων κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας» τόνισε. «Θέλω να πω ότι οι καρδιές μας πονάνε αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Πονάμε αυτή τη στιγμή. Και αναγνωρίζουμε πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χειρότερη στιγμή». «Θα το διαλευκάνουμε αυτό», δεσμεύτηκε ο Έλιοτ. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι δικαιοσύνη θα απονεμηθεί για τον Ντόντε Ράιτ».

Να μην υπάρξουν λεηλασίες ζητά ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε συγκλονισμένος από τον «τραγικό» θάνατο του νεαρού και κάλεσε τους διαδηλωτές να παραμείνουν «ειρηνικοί». «Αυτό που συνέβη» την Κυριακή στο Μπρούκλιν Σέντερ, ένα προάστιο της Μινεάπολης» είναι πραγματικά τραγικό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα δείξει η έρευνα», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

«Παράλληλα, θέλω να το πω ξανά ξεκάθαρα: δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία, καμία, για λεηλασίες», πρόσθεσε. «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κατανοητές», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. «Και το θέμα είναι, γνωρίζουμε ότι ο θυμός, ο πόνος, τα βάσανα που έχουν υποστεί οι μαύροι σε αυτό το πλαίσιο, είναι πραγματικά, σοβαρά και σημαντικά», συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. «Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη βία», τόνισε, σημειώνοντας πως «πρέπει να ακούσουμε τη μητέρα του Ντόντε, η οποία ζητά ειρήνη και ψυχραιμία».

Ερωτηθείς για τη δίκη του Σόβιν, ο Μπάιντεν είπε ότι «ελπίζει ότι θα υπάρξει ετυμηγορία και ένα αποτέλεσμα που θα έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής». «Αυτό αναμένω».

Ένταση στη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Την ίδια στιγμή, εν μέσω της έντασης, ο συνήγορος του Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε οι ένορκοι να απαλλαγούν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αποφασίσουν υπό πίεση. «Κατανοώ ότι σημειώνονται ταραχές» αλλά «δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας», αποκρίθηκε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ.

Εν μέσω της έντασης, ο συνήγορος του Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε οι ένορκοι να απαλλαγούν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αποφασίσουν υπό πίεση. «Κατανοώ ότι σημειώνονται ταραχές» αλλά «δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας», αποκρίθηκε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ.

Χθες Δευτέρα κλήθηκε στην έδρα καρδιολόγος ο οποίος αμφισβήτησε την υπερασπιστική γραμμή του Ντέρεκ Σόβιν, ο δικηγόρος του οποίου υποστηρίζει ότι ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό υπερβολικής δόσης ναρκωτικών και καρδιακών προβλημάτων.

Ο Φλόιντ πέθανε «από καρδιακή ανακοπή εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου» λόγω της πίεσης που του ασκούσε στον λαιμό ο αστυνομικός, αντέτεινε ο Τζόναθαν Ριτς. «Μπορώ να καταθέσω με υψηλό βαθμό ιατρικής βεβαιότητας ότι δεν πέθανε από καρδιακή προσβολή ή λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών», πρόσθεσε.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τον εισαγγελέα να ολοκληρώνει την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και κατόπιν επαφίεται στην υπεράσπιση να καλέσει τους δικούς της μάρτυρες.
Εν αναμονή, οι εκκλήσεις να υπάρξει μεταρρύθμιση της αστυνομίας στις αμερικανικές πόλεις επαναλαμβάνονται εκτός της δικαστικής αίθουσας.

Κάπου 260 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών από την αρχή της χρονιάς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ACLU, ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών δικαιωμάτων.