Την, εν πολλοίς αναμενόμενη, αποχώρησή της από την εκστρατεία για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα ανακοινώσει η Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, αφήνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ μοναδικό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μετέδωσαν η Wall Street Journal και το CNN.

Ads

Η Χέιλι αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της κατά την διάρκεια ομιλίας της σήμερα από το Τσάρλεστον, πρωτεύουσα της Νότιας Καρολίνας, της οποίας υπήρξε κυβερνήτης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Έτσι κι αλλιώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πλέον οριστικοποιήσει τη δεύτερη αναμέτρησή του με τον Τζο Μπάιντεν την 5η Νοεμβρίου, μετά τη θριαμβευτική νίκη του στις εσωκομματικές διαδικασίες τη χθεσινή «Σούπερ Τρίτη», στις οποίες συνέτριψε την Χέιλι.

Ο πρώην πρόεδρος σάρωσε σε σχεδόν όλες τις πολιτείες όπου διεξήχθησαν ψηφοφορίες. Ανάμεσά τους ήταν η Καλιφόρνια και το Τέξας – οι δυο πολυπληθέστερες – καθώς και η Βόρεια Καρολίνα.

Ads

Πλαισιωμένος από υποστηρικτές του στην πολυτελή κατοικία του στη Φλόριντα, ο Τραμπ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για αυτή την «φοβερή βραδιά», την «απίστευτη μέρα».

Δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στην Χέιλι, επιλέγοντας να στρέψει όλα τα πυρά του στον αντίπαλό του τον Νοέμβριο, τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: «Ο Τραμπ απειλεί να καταστρέψει τη δημοκρατία μας»

Στην άλλη πλευρά, των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, διεκδικεί το χρίσμα της παράταξής του πρακτικά χωρίς αληθινό αντίπαλο.

Όπως αναμενόταν, κέρδισε και στις 15 πολιτείες όπου διεξάγονταν ψηφοφορίες, αν και δοκίμασε ήττα-ανέκδοτο, από άγνωστο στους περισσότερους αντίπαλό του στην περιοχή αμερικανική Σαμόα.

Έχοντας ήδη και αυτός στραμμένη την προσοχή του στην αναμέτρησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον αντίπαλό του πως είναι «αποφασισμένος να καταστρέψει τη δημοκρατία μας», ότι αυτό που θέλει είναι να «πάρει τη ρεβάνς», «την εκδίκησή του» κι όχι να υπηρετήσει «τον αμερικανικό λαό».

Το ραντεβού για τον επαναληπτικό αγώνα της αναμέτρησης του 2020, ο οποίος δεν προκαλεί ακριβώς ενθουσιασμό στους Αμερικανούς κατά δημοσκοπήσεις, στην πράξη λοιπόν κλείστηκε, έστω κι αν η εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει τερματιστεί τυπικά. Από τη 15η Ιανουαρίου, και παρά τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε νικητής σε σχεδόν όλες τις αναμετρήσεις με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.