Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν «προς το παρόν καμία ένδειξη» ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ.

Ads

Ο Τζέιμς Κλάπερ χαρακτήρισε επίσης «απίθανο» να διαθέτουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τα μέσα για να καταρρίψουν εμπορικό αεροσκάφος εν πτήσει, προσθέτοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να «αποκλείσει» εντελώς αυτό το ενδεχόμενο.

Το ρωσικό Airbus A321- 200 κατέπεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ερημική, ορεινή περιοχή του Σινά. Παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο ανέλαβε την ευθύνη. 

«Όμως πραγματικά δεν ξέρουμε» αν εμπλέκονται οι τζιχαντιστές, σημείωσε ο Κλάπερ. «Όταν αναλυθούν τα μαύρα κουτιά […] ίσως θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα» ανέφερε.

Ads

Η αεροπορική εταιρεία Kogalymavia  στην οποία ανήκει το αεροπλάνο δείχνει ως μοναδική δυνατή εξήγηση για τη συντριβή «εξωτερική δραστηριότητα», «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες». 

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου άφησε τη Δευτέρα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και της τρομοκρατικής επίθεσης. Ωστόσο, πηγή της επιτροπής που αναλύει τα μαύρα κουτιά επιμένει ότι το αεροσκάφος δεν επλήγη από έξω.