Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδείχθηκε στις ΗΠΑ το ανέβασμα μιας μοντέρνας εκδοχής του «Ιούλιου Καίσαρα» του Σαίξπηρ, στην οποία, στην θέση του Ρωμαίου Αυτοκράτορα βρίσκεται έναν ξανθομάλλης επιχειρηματίας με γαλάζιο κοστούμι και ανοιχτόχρωμη γραβάτα, ενώ η σύζυγός του μιλά με σλαβική προφορά.  Ο ήρωας σε αυτήν την εκδοχή πεθαίνει όπως και το πρωτότυπό του: Μετά από συνωμοσία.

Ads

Η ευθεία παραπομπή της παράστασης στο προεδρικό ζεύγος Τραμπ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών που έφθασαν μέχρι και τις απειλές εναντίον των σκηνών που επρόκειτο να ανεβάσουν αυτόν τον, όπως προέκυψε, «τολμηρά» εκμοντερνισμένο σαιξπηρικό «Ιούλιο Καίσαρα».

Στο επίκεντρο του «σκανδάλου» βρίσκεται το νεοϋορκέζικο Public Theater, αν και απειλές δέχονται και άλλες σκηνές οι οποίες έκαναν το «λάθος» να ανέβαζουν Σαίξπηρ γενικά.

Η θεατρική συλλογικότητα Shakespeare Dallas, η οποία ανεβάζει έργα του σπουδαίου Βρετανού στα πάρκα, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα εναντίον του έργου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ομάδα της Μσαχουσέτης, Shakespeare and Company.

Ads

«Το έργο σας, που δείχνει την δολοφονία του προέδρου μας, δεν είναι τίποτε περισσότερο από καθαρό μίσος. Είστε κακοί και αξιοθρήνητοι άνθρωποι. Σας εύχομαι τα χειρότερα στην ζωή, να αρρωστήσετε και να πεθάνετε», γράφει ένα mail προς την Shakespeare and Company.

«Ελπίζω ότι εσείς, που ανεβάζετε το έργο για τον Τραμο, θα είστε οι πρώτοι που θα πεθάνετε όταν θα έρθει σε σας το ISIS… κατακάθια», αναφέρει ένα άλλο «ευγενικό» μήνυμα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, μερικά από τα μηνύματα περιέχουν και πραγματικές απειλές.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Shakespeare Dallas, Ραφαέλ Πέρρι, δήλωσε στο BBC, ότι είναι σοκαρισμένος με την κατάσταση. «Δεν χρειάζεται να πάρετε τα όπλα εναντίον των ανθρώπων που εργάζονται στα θέατρα και γενικά στην τέχνη. Είναι απίστευτο. Σοκαριστικό. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάζουν τα ζητήματα πριν αρχίσουν την κριτική».

Ωστόσο, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα, στις 12 Ιουνίου, οι αμερικανικές εταιρείες, Delta Air Lines και Bank Of America, να αποσυρθούν από χορηγοί της παράστασης.

Ακόμη και ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, έγραψε στο twitter: «Δεν καταλαβαίνω: Αυτή η “τέχνη” υπάρχει χάρη στα χρήματα των φορολογούμενων; Σοβαρό ερώτημα: ‘Οταν η “τέχνη” γίνεται πολιτική, τι ακριβώς αλλάζει αυτό;».

Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 23 Μαΐου και οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στις 18 Ιουνίου.

Το 2012, στο ανέβασμα του ίδιου έργου, ο τότε «Ιούλιος Καίσαρας» είχε πολλές ομοιότητες με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.