Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα Κέβιν Στιτ θα στείλει την Εθνοφρουρά στο Τέξας λόγω της κατάστασης στα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσε στο Fox News.

Ads

Το ενδεχόμενο να υποστηρίξει το Τέξας δεν απέκλεισε και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron Desantis.

«Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε τη φρουρά της Φλόριντα, και όλα αυτά επειδή ο πρόεδρος δεν μπορεί να ελέγξει την πολιτειακή φρουρά», είπε.

Ο αξιωματούχος επέτρεψε επίσης να στείλει την Εθνοφρουρά κατά το πρότυπο των πολιτειών που βοηθούν η μία την άλλη σε περίπτωση ακραίων φυσικών καταστροφών.

Ads

Η Εθνοφρουρά του Τέξας έχει υψώσει φράχτη από συρματόπλεγμα κοντά στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσει τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του στις αρχές της εβδομάδας διέταξε την απομάκρυνση του φράχτη.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί της πολιτείας έχουν αποκλείσει την πρόσβαση για τις ομοσπονδιακές περιπολίες.

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχουν οι αμερικανικές αρχές για να απαιτήσουν από το Τέξας να επιτρέψει στη συνοριοφυλακή να αποκτήσει πρόσβαση στα σύνορα για να ξηλώσει τους φράχτες.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας ενημέρωσε τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας με σχετική επιστολή.

Ο κυβερνήτης Άμποτ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «εισβολή» μεταναστών και μέτρα «αυτοάμυνας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τέξας θα ακολουθήσει τη δική του πολιτική, καθώς οι ομοσπονδιακές αρχές αποτυγχάνουν στην εξασφάλιση των συνόρων.

Η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τις ενέργειες των αρχών του Τέξας αντισυνταγματικές.

Τις ενέργειες του Άμποτ υποστήριξαν οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες 25 αμερικανικών πολιτειών, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία κατηγορούν τον Μπάιντεν για απροθυμία να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

Επιπλέον, τις αποφάσεις του κυβερνήτη υποστήριξε και ο Τραμπ.