«Εγκληματική ενέργεια», χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν τη δημοσιοποίηση των 91.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων που περιήλθαν στην κατοχή της ιστοσελίδας Wikileaks. Η υπηρεσία, πρόσθεσε ο συνταγματάρχης, ερευνά για να διαπιστώσει «κατά πόσο αποκαλύπτονται πηγές και μέθοδοι, και τίθενται σε κίνδυνο οι στρατιώτες ή πλήττεται η εθνική ασφάλεια». Οργή προκάλεσε η αποκάλυψη των απορρήτων και από τη μεριά του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, που προέβησαν χθες σε παρόμοιες δηλώσεις.

Ads

Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό» προκειμένου να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή αυτή, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το άτομο που κρύβεται πίσω από τη διαρροή προφανώς είχε «μυστική» άδεια και πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Τα περισσότερα αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου 2004-2009 υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Αφγανιστάν τόσο οι δυνάμεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, όσο και οι πολιτικές προσπάθειες. Επικεντρώνονται ευρύτατα στις ανησυχίες περί συνεργασίας μεταξύ στοιχείων των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των Ταλιμπάν με στόχο την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και στις ανησυχίες για τις απώλειες αμάχων. Στα έγγραφα γίνεται επίσης λόγος για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τη διαφθορά στην αφγανική κυβέρνηση.

Τα όσα αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα, δείχνουν μεταξύ άλλων και τις προσπάθειες ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ να «κουκουλώσουν» θανάτους αμάχων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, τα αρχεία που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, περιέχουν πλήθος στοιχείων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπως:

Ads
  • Μια ομάδα πεζοναυτών, μετά από μια επίθεση που δέχθηκε στην Τζαλαλαμπάντ, εκτραχηλίστηκε με μανιώδες καταιγισμό πυρών, σκοτώνοντας 19 άοπλους άμαχους πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 50. Το περιστατικό αναφέρθηκε με ψευδή στοιχεία.
  • Τα αρχεία περιγράφουν το πώς οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έριξαν έξι βόμβες 2.000 lb σε εγκατάσταση την οποία όπου θεωρούσαν ότι βρισκόταν «άτομο υψηλής αξίας» αφού «βεβαιώθηκαν ότι δεν υπήρχαν αθώοι Αφγανοί πολίτες τριγύρω». Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι 150 Ταλιμπάν βρήκαν το θάνατο απο την επίθεση. Οι τοπικές αρχές πάντως, ανέφεραν περίπου 300 νεκρούς άμαχους πολίτες από την επίθεση αυτή.
  • Οι διοικητές των συμμαχικών δυνάμεων έλαβαν πλήθος αναφορών για το πού βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τα χρόνια 2004-2009μ αν και ο επικεφαλής της CIA είχε δηλώσει ότι από το 2003 κι έπειτα δεν υπήρξαν πληροφορίες για το που βρίσκεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.
  • Τα αρχεία αποκαλύπτουν την αποτυχία των αμερικανικών στρατευμάτων να κερδίσουν «την καρδιά και το νου των Αφγανών», όπως είχε διατυπωθεί.
  • Αποδεικνύεται το πώς ένας διαβόητος εγκληματίας διορίστηκε επικεφαλής της αστυνομίας στην νοτιοδυτική επαρχία της Farrah.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο επικεφαλής της ιστοσελίδας Wikileaks, Julian Assange, είπε: «Επαφίεται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει για το αν υπάρχει κάτι το οποίο συνιστά έγκλημα. Πάντως, με την πρώτη ματιά, φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου σε αυτό το υλικό».

Η ιστοσελίδα WikiLeaks, διέθεσε τα αρχεία επίσης στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, τη βρετανική The Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημοσιευθούν συγχρόνως.