Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ενέκρινε στις 7 Μαρτίου 2022  τη μαζική απελευθέρωση δισεκατομμυρίων γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών σε ορισμένες πολιτείες.

Ads

Ειδικότερα, η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec πήρε  Άδεια Πειραματικής Χρήσης για την απελευθέρωση μιας γενετικά τροποποιημένης έκδοσης του είδους Aedes aegypti (θεωρείται ότι ευθύνεται για σχεδόν όλα τα περιστατικά μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο) στις κομητείες Fresno, Tulare, San Bernadino και Stanislaus στην Καλιφόρνια και στην κομητεία Monroe στη Φλόριντα.

Η έγκριση της EPA ήρθε παρά τις έντονες ανησυχίες που διατυπώθηκαν από επιστήμονες, ειδικούς στον τομέα της δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη.

Η δράση τους

Τα συγκεκριμένα μεταλλαγμένα κουνούπια είναι αρσενικού γένους και φέρουν ένα γονίδιο που προκαλεί τον θάνατο των θηλυκών ατόμων στο στάδιο της προνύμφης. Τα αρσενικά κουνούπια, επιζούν και διασταυρώνονται με άγρια θηλυκά κουνούπια, οδηγώντας έτσι σε κατάρρευση τον τοπικό πληθυσμό, σύμφωνα με την εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Ads

Όπως επισημαίνει, όμως, η οργάνωση Center for Food Safety «δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της Oxitec ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια».

«Οι επιστήμονες βρήκαν γενετικό υλικό από γενετικά τροποποιημένα κουνούπια σε άγριους πληθυσμούς σε σημαντικά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μεταλλαγμένα κουνούπια δεν είναι στείρα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλοντος από όσα θα έλυναν υποστηρίζουν ότι θα έλυναν», δήλωσε η Dana Perls, Υπεύθυνη Προγράμματος Τροφίμων και Τεχνολογίας στο Friends of the Earth, και κάτοικος της Καλιφόρνια.

«Η EPA πρέπει να κάνει μια πραγματική αναθεώρηση των πιθανών κινδύνων και να σταματήσει να αγνοεί τη ευρεία αντίθεση στις κοινότητες όπου θα πραγματοποιηθούν εκδόσεις», συμπλήρωσε.